Home Recent verschenen december 2001

Recent verschenen december 2001

  • Gepubliceerd op: 17 december 2001
  • Laatste update 22 mei 2023
  • Auteur:
    Frans Smits
  • 4 minuten leestijd

Overzichtswerken en series

Vanwege de enorme overvloed deze keer heel veel boeken en weinig toelichting. Allereerst een paar overzichtswerken en series. De Engelsman Peter Watson schreef het kolossale Wrede schoonheid (Het Spectrum, ƒ 105,23), een caleidoscopische geschiedschrijving ‘van mensen en ideeën die de twintigste eeuw zo vernieuwend hebben gemaakt’. Patrick van den Hanenberg en Hilde Scholten brengen in De bokken en de schapen (Nijgh & Van Ditmar, ƒ 50,13) teksten bijeen die beschouwd kunnen worden als de gezongen geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Deel vier van de fantastische serie ‘Techniek in Nederland in de twintigste eeuw’ (Walburg Pers, ƒ 88,04) gaat over huishoudtechnologie en medische techniek. In de serie ‘Verloren verleden’ verschenen twee nieuwe deeltjes. Els Koek schrijft over Kenau, de heldhaftige vrouw uit Haarlem en Hans Gramberg over de overwintering op Nova Zembla (Verloren, ƒ 20,50 per deel).

Journalistiek
Voormalig hoofdredacteur van OVT Kees Slager duikt in Het geheim van Oss (Atlas, ƒ 42,95) in de geschiedenis van de Socialistische Partij. Vrij Nederland-redacteuren Leonard Ornstein en Max van Weezel vertellen in Op heilige grond (Prometheus, ƒ 36,36) het verhaal van het moeizame vredesproces in het Midden Oosten. Schrijver, columnist en cineast Jonathan Power beschrijft in De druppel holt de steen uit (Becht, ƒ 54,90) de veertigjarige geschiedenis van Amnesty International (het voorwoord is van Paul McCartney). Voordat Che Guevara beroemd werd, maakte hij op de motor een reis door Zuid-Amerika. De Amerikaanse journalist Patrick Symmes doet die reis in Op jacht naar Che (Byblos, ƒ 39,90) nog eens over. De jonge verslaggeefster Laura Hillenbrand behandelt in Buitenbeen (Contact, ƒ 49,90) de geschiedenis van Seabiscuit, een legendarisch renpaard dat vlak voor de Tweede Wereldoorlog triomfen vierde. Volkskrant-journaliste Judith Koelemeijer laat in Het zwijgen van Maria Zachea (Plataan, ƒ 38,56) twaalf broers en zussen het verhaal vertellen van hun familie. Een schitterend portret van een naoorlogs katholiek gezin.

Bio- en autobiografie
De Russische toneelschrijver Edward Radzinsky geeft een beeld van de bezeten monnik Raspoetin (Balans, ƒ 65,00), gebaseerd op nieuw bronnenmateriaal. Judith Thurman beschrijft het onstuimige leven van theaterbeest, schrijfster en femme fatale Colette (De Bezige Bij, ƒ 85,94). In Een monnik en twee erwten (Ambo, ƒ 49,90) verhaalt Robin Marantz Henig over Gregor Mendel, de vader van de genetica. Het voorlopige leven van Liesbeth List (Archipel, ƒ 34,70) door Alex Verburg is een tijdsbeeld van de ‘losgeslagen naoorlogse jeugd’, met groepsseks en drugs.
        Oprichter van Leefbaar Nederland Jan Nagel vertel zijn levensverhaal met een hoog Pietje Bell-gehalte in Boven het maaiveld (Aspekt, ƒ 39,95). Xaviera Hollander, de Happy Hooker, portretteert haar ouders in Kind Af (Luitingh Sijthoff, ƒ 39,56), met schokkende details over de ontberingen in een Jappenkamp. Els Naaijkens bezorgde en vertaalde Brieven van vrouwen aan Casanova (Ad Donker, ƒ 39,44).

Het huwelijk
Ter gelegenheid van 2 februari 2002 verschenen: Oranje bitter, Oranje boven (Aspekt, ƒ 49,95) door J.G. Kikkert: ‘Van Willem de Zwijger tot Willem-Alexander werkten de Oranjes zich omhoog’; De Oranjemythe. Een postmodern fenomeen (Europese Bibliotheek, ƒ 44,50) door Coos Huijsen: ‘Niet zozeer een staatkundige theorie als wel een langdurig cultuurhistorisch proces verklaart de unieke positie die de Oranjes innemen’; Zorreguieta. Een biografische schets (Mets en Schilt, ƒ 29,75) door Jan Thielen: ‘Alex begrijpt mij’; Herinnering aan de dood (Mets en Schilt, ƒ 49,58) door Miguel Bonassa: ‘Waar gebeurde thriller over de “verdwijningen” in Argentinië’.

Herdrukken
Een nieuwe uitgave van Gitta Sereny’s De Duisternis tegemoet (Het Spectrum, ƒ 54,78), verbijsterende bekentenissen van Franz Stangl, commandant van Treblinka. Een tweede druk van het in 1994 verschenen Leopold III. De koning, het land, de oorlog (Lannoo, ƒ 81,43) een vuistdikke biografie van België’s meest omstreden vorst door Jan Velaers en Herman van Goethem. Een uitgebreide nieuwe editie van Wilbert Schreurs’ Geschiedenis van de reclame in Nederland (Het Spectrum, ƒ 59,50). Een prachtige herdruk van Alan Bullocks klassieker Hitler en Stalin. Parallelle levens, 1879-1953 bij de Arbeiderspers (ƒ 69,62). Alweer de zesde druk, geheel herzien en uitgebreid, van Velden van weleer. Reisgids naar de eerste Wereldoorlog (Nijgh & Van Ditmar, ƒ 54,98) door Chrisje en Kees Brandts. Eindelijk een paperbackversie van Jonathan Israels meesterwerk De Republiek, 1477-1806 (Van Wijnen, ƒ 76,19).

Verder…
Schrijver F. Springer wordt op 15 januari 2002 zeventig jaar. Ter gelegenheid daarvan verscheen Verzameld werk (Querido, ƒ 84,85). De diplomaat F. Springer vertegenwoordigde Nederland ruim dertig jaar lang in de verste uithoeken van de wereld. In zijn romans smeedde hij zijn belevenissen om tot literaire fictie van formaat.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.