• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2022

  Poetin rakelt oude complotverhalen op

  Door: Geertje Dekkers

  Niets is wat het lijkt in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Dat vertellen Poetin en de zijnen dagelijks aan de Russen: overal spelen volgens hen verborgen complotten. De verhalen daarover gaan terug op de Koude Oorlog en het verdere verleden, vertelt literatuur- en cultuurwetenschapper Boris Noordenbos.

  Eigenlijk willen de Oekraïners gewoon bij Rusland horen. Ze zijn immers een broedervolk. Maar kwade westerse krachten sturen aan op onafhankelijkheid en gebruiken mensen als de Oekraïense president Zelensky als marionetten. Dat is de strekking van een complotverhaal dat nu rondgaat, zegt UvA-onderzoeker Noordenbos. Een voorloper was al in de jaren tachtig te horen: ‘Toen waren er in de Sovjet-Unie al zorgen over Oekraïens nationalisme, dat aangewakkerd zou worden door het kapitalistische Westen, om het Sovjetgezag te ondermijnen.’

  De complottheorieën helpen een kloof te overbruggen tussen twee tegengestelde verhalen: ‘Aan de ene kant wordt de Russen verteld dat de Oekraïners een broedervolk zijn, maar aan de andere kant hoor je steeds dat het land in handen is van extreem-rechts. De Russen zouden Oekraïne moeten denazificeren.’ Dat wringt: ‘Door te zeggen dat het kwaad van buiten komt, los je dat op. Het nazisme is afkomstig van het “collectieve Westen”, zoals dat wordt genoemd.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen