Home Planting the world – Jordan Goodman

Planting the world – Jordan Goodman

  • Gepubliceerd op: 22 oktober 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Patrick van IJzendoorn
Planting the world – Jordan Goodman

Onlangs maakte het Londense Natuurhistorisch Museum bekend dat het de Darwin-collectie wil ‘dekoloniseren’. Het nieuws wekte hoongelach op. Hoewel het museum misschien doordraaft is er wel een verband tussen botanie, een van de interessegebieden van Darwin, en het welvaren van het Britse wereldrijk. Dat blijkt uit het boek Planting the World: Joseph Banks and His Collectors: an Adventurous History of Botany. Vanuit alle delen van de wereld namen de Britten planten mee, die niet alleen bedoeld waren ter vermaak van de aristocratie, maar ook voor medicatie, mode en wetenschappelijk onderzoek. En om te eten, uiteraard. Spil binnen het botanische wereldrijk was Banks, die op de Endeavour van de beroemde ontdekkingsreiziger James Cook meevoer en later zelf vele zeetochten zou organiseren. De meeste planten kwamen terecht in Kew Gardens, nog steeds een toonaangevend botanisch walhalla. Bekende planten die door Banks naar het Westen zijn gehaald zijn de acacia en de eucalyptus, alsmede de banksia, een Australische plant die te herkennen is aan zijn karakteristieke gele bloem. Geheel onschuldig was de botanie van Banks niet, zo blijkt uit het boek van Jordan Goodman, een wetenschapshistoricus die verbonden is aan University College London. De Britse regering klopte in 1785 bij de toonaangevende botanicus aan, een Old Etonian, omdat er problemen waren bij de voedselvoorziening op de suikerplantages van Jamaica. Banks besloot om broodbomen uit Tahiti naar de Caraïben te verschepen. Een groot succes was dit initiatief overigens niet. De slaven bleken geen trek te hebben in dit exotische voedsel.

Patrick van IJzendoorn is correspondent van de Volkskrant.

Planting the World: Joseph Banks and His Collectors: an Adventurous History of Botany. Jordan Goodman, 560 p. William Collins, € 27,50

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10-2020

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer