Home Dossiers Oudheid Piramides dankzij de Nijl

Piramides dankzij de Nijl

  • Gepubliceerd op: 3 november 2022
  • Laatste update 03 nov 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Piramides dankzij de Nijl
Cover van
Dossier Oudheid Bekijk dossier

Toen de oude Egyptenaren de grote piramides bouwden, gebruikten ze de Nijl om stenen aan te voeren. Dit was al bekend, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat rond 2500 v.Chr., toen de piramides werden gebouwd, er een zijtak van de rivier langs de bouwplaatsen stroomde.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

De onderzoekers analyseerden de variatie in stuifmeelkorrels die worden aangetroffen in de bodem rond de piramides. Een deel ervan is afkomstig van planten die veel verder naar het zuiden groeiden, en dus door de Nijl moeten zijn aangevoerd. Op basis van dit soort gegevens konden de onderzoekers concluderen dat het gebied rond de grote piramides in de millennia voor de bouw veel natter was dan tegenwoordig, en dat het in de eeuwen erna droger werd.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2022