Home Dossiers Koude Oorlog Operatie Romeo: infiltreren in het hart van de vijand 

Operatie Romeo: infiltreren in het hart van de vijand 

  • Gepubliceerd op: 15 juli 2024
  • Laatste update 18 jul 2024
  • Auteur:
    Eefje Claassen
  • 11 minuten leestijd
Een jong stel uit West-Berlijn kust elkaar voor het Russische oorlogsmonument aan de grens met Oost-Berlijn, 1970.
Wereldleiders tijdens de Koude Oorlog.
Dossier Koude Oorlog Bekijk dossier

Waarom nu?

In het Verenigd Koninkrijk beginnen deze zomer de hoorzittingen in het ‘spycops’-schandaal: undercoverpolitieagenten hebben vrouwelijke activisten verleid tot langdurige seksuele relaties. Hun handelwijze doet sterk denken aan de Oost-Duitse Operatie Romeo. 

Alleenstaande secretaresses op een vertrouwenspositie waren tijdens de Koude Oorlog doelwit van de Stasi. De dienst stuurde spionnen op deze West-Duitse vrouwen af om hen te verleiden. Sommige relaties duurden jaren en de meeste secretaresses hadden geen idee dat hun geliefde in werkelijkheid een geheimagent was.  

Op een warme zomermiddag in 1977 wacht de 32-jarige Gabriele Kliem op een caféterras in de West-Duitse hoofdstad Bonn op een kennis. Sinds twee jaar werkt ze als secretaresse op de Amerikaanse ambassade, maar het liefst wil ze terug naar Canada, waar ze enige tijd heeft gewoond. Ze komt zojuist van een tandartsafspraak en is nog versuft van de verdoving als er opeens een lange, blonde man met helblauwe ogen en brede schouders voor haar staat. Hij stelt zich voor als Frank Dietzel, is een collega van haar kennis en moet helaas mededelen dat deze ziek is en niet kan komen. Gabriele zegt later dat als ze een vergelijking moest maken, ze acteur Robert Redford zou noemen. Ze dacht meteen: ‘Als ik ooit zo’n vriend kon hebben…’ Dietzel nodigt haar uit om wat te gaan eten. Gabriele wordt die avond smoorverliefd. Ze heeft niet door dat ze in een zorgvuldig geplande val is gelopen en deze ontmoeting haar leven dramatisch zal veranderen. 

Meer historische verhalen lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Haar droomman is in werkelijkheid een ‘Romeo-agent’, een door de Oost-Duitse spionagedienst gestuurde ‘Inoffiziellen Mitarbeiter’ (IM’er), met als opdracht ‘een afhankelijkheidsrelatie te creëren’, een liefdesrelatie, die de Stasi kan uitbuiten. Daarvoor zijn speciaal opgeleide mannen tussen de 25 en 35 jaar geselecteerd. In werkelijkheid is Gabrieles Romeo (codenaam ‘Dahmer’) Rudolf Reck, een chemicus die samen met zijn vrouw en dochter in Rostock woont. Maar dat zal ze pas jaren later ontdekken.  

Opeens staat een man met helblauwe ogen voor haar 

Het ‘Romeo-netwerk’ was het geesteskind van generaal Markus Wolf. Hij was van 1952 tot 1986 hoofd van de Hauptverwaltung Aufklärung (HVA), de spionagedienst van het Oost-Duitse Ministerium für Staatssicherheit, in de volksmond: de Stasi. Het idee was niet nieuw. Volgens Wolf werd het paringsspel al sinds mensenheugenis in spionage gebruikt, maar de Stasi-operatie ging verder dan een klassieke ‘honey trap’, waarbij een target wordt verleid om geheime informatie te bemachtigen. De Romeo-agenten moesten langdurige relaties aangaan met hun ‘bronnen’. Niet zelden werd die een huwelijk in het vooruitzicht gesteld. Wolf schreef in zijn memoires niet zonder trots dat hij de geschiedenis zou ingaan als degene die het gebruik van seks in spionage had geperfectioneerd.

Romeo agent Frank Dietzel weet Gabriele Kliem te verleiden.
Romeo-agent Frank Dietzel weet Gabriele Kliem te verleiden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Een droomman

Duitsland vormde het brandpunt van de Koude Oorlog. Sinds 1949 was het verdeeld in de communistische, door de Sovjet-Unie gesteunde Duitse Democratische Republiek (DDR) en de kapitalistische, door de VS en andere westerse landen gesteunde Bondsrepubliek Duitsland (BRD). Beide geheime diensten, de Stasi en de Bundesnachrichtendienst, wilden tot in het centrum van de vijand binnendringen om geheime informatie te verkrijgen. Bonn was zo’n centrum: hier zetelde de West-Duitse regering. Secretaresses op ministeries hadden vaak toegang tot geheime documenten, terwijl ze minder goed waren afgeschermd dan hun leidinggevenden.  

De Romeo-strategie was volgens Markus Wolf een kostenefficiënte manier om aan informatie te komen. Hij geloofde dat één vrouw met toegang tot geheime informatie met de juiste motivatie (lees: een liefdesrelatie met een Romeo) meer inlichtingen kon verschaffen dan tien mannelijke diplomaten. De HVA schatte dat 30 procent van de secretaresses in het partij- en regeringsapparaat ongehuwd was en op zoek naar een partner.  

De West-Duitse overheid waarschuwt in 1979 voor Romeo agenten.
De West-Duitse overheid waarschuwt in 1979 voor Romeo’s. Bron: ANP.

De ontmoeting tussen Gabriele Kliem en haar droomman in de zomer van 1977 blijkt minutieus gepland. Begin 1975 is ze in een West-Berlijnse dansgelegenheid via een andere Romeo, die een kortstondige affaire met haar heeft om haar te testen, al in het vizier gekomen van de spionagedienst als ‘veelbelovend’. Vanaf 1976 heeft vervolgens een andere IM’er, de kennis die niet kwam opdagen, de HVA uitgebreid geïnformeerd over haar familiegeschiedenis, persoonlijke achtergrond en karaktereigenschappen. Ze heeft een psychiatrisch verleden, is ongelukkig geweest in de liefde en al haar leven lang op zoek naar een vaderfiguur. Een motief dat voor meer benaderde vrouwen geldt. Zo wisten ze bij de HVA aan de Oost-Berlijnse Normannenstrasse precies wat Gabrieles zwakheden waren, wat voor een type Romeo-agent ze op haar moesten afsturen en welke benadering de meeste kans van slagen had.  

De kans dat ze Gabriele vanuit ideologische motivatie kunnen rekruteren is nihil: als baby is ze begin 1945 met moeder en oma vanuit het oosten van Duitsland voor het Russische leger naar Berlijn gevlucht. Daar is haar vader vanwege zijn werk gestationeerd. Maar hij blijkt een maand eerder in Russische krijgsgevangenschap te zijn omgekomen van de honger. Haar leven lang zal Gabriele haat voelen voor de DDR en Rusland.  

Zelfs liefdesbrieven worden doorgespeeld 

De Stasi werft daarom onder ‘Fremde Flagge’, een methode die bij de meeste benaderde vrouwen is ingezet, omdat ze vaak niet politiek gedreven of zelfs maar geïnteresseerd waren. Frank Dietzel vertelt Gabriele dat hij voor een internationaal instituut voor vredesonderzoek in Wenen werkt. Hij is veel op reis, zodat hij geen vast telefoonnummer of adres heeft waar ze hem kan bereiken. Hij kan haar slechts eens in de vier tot zes weken zien. In werkelijkheid is hij in de tussentijd bij zijn gezin in Rostock en werkt hij als laborant. Gabriele kijkt telkens met smacht uit naar de gepassioneerde weekenden met haar Romeo in hotels langs de Rijn. Ze weet niet dat die gedetailleerde rapporten van deze ontmoetingen naar de HVA stuurt; zelfs haar liefdesbrieven met intiemste details worden doorgespeeld, waarna Stasi-psychologen alles analyseren. 

Militaire geheimen

Als de nietsvermoedende IM-secretaresse in de ban is van haar Romeo, en haar in 1978 tot haar grote vreugde een intieme verloving in Engeland is voorgespiegeld, is het tijd voor de volgende stap: spionagewerk. Dietzel vertelt Gabriele dat hij de vluchten naar haar niet meer kan betalen, bovendien wil hij sparen voor de bruiloft. Hij ziet maar één oplossing: als zij nou eens een niet-officiële medewerker bij het vredesinstituut zou worden, waar ze allerlei informatie verzamelen voor onderzoek naar het behoud van de wereldvrede? Informatie van haar werk zou waardevol zijn en het geld dat ze daarmee verdient, zou met de kosten van zijn bezoeken aan haar kunnen worden verrekend.   

Als ze vraagt waarom dat in het geheim moet, antwoordt Dietzel dat het om grote wereldzaken gaat, die ze toch niet zou begrijpen. Gabriele aarzelt; ze weet dat het streng verboden is documenten uit de ambassade mee te nemen, maar Frank neemt haar zorgen weg. Ze ziet bovendien in dat dit de enige manier is om haar geliefde niet te verliezen. In een interview zei ze daarover: ‘Hij zei niet letterlijk dat zijn liefde voorbij zou zijn als ik geen documenten mee zou brengen, maar dan zou hij niet weten hoe we elkaar nog zouden kunnen zien.’  

DDR-spion Gabriele Gast is slachtoffer van operatie Romeo.
DDR-spion Gabriele Gast moet in 1991 voor de rechter verschijnen in München. Ze werkte vanaf 1973 voor de HVA. Bron: Imago Images.

Voor de Stasi is ze zeer waardevol: Gabriele heeft toegang tot Amerikaanse militaire geheimen, wapenvoorraden en militaire manoeuvres die werden gecoördineerd tussen de Amerikanen en West-Duitsers. In de zeven jaar dat ze een relatie heeft met ‘de liefde van haar leven’, smokkelt ze meer dan 1500 documenten verstopt in modebladen de ambassade uit, die ze thuis fotografeert, waarna ze de filmpjes aan Dietzel overhandigt en de documenten weer mee terugneemt.  

Als de psychische druk van een dubbelleven te hoog wordt en twijfel bij de IM-secretaresses toeslaat, wordt niet zelden de troef gespeeld van een huwelijksaanzoek. De HVA is daarbij niet te beroerd om een huwelijksvoltrekking in scène te zetten. Zo speelt bij een ander Romeo-geval in een kerkje in Kopenhagen een Stasi-agent een priester. Hij neemt de biecht af bij een katholieke IM-secretaresse, die denkt voor de Deense geheime dienst te werken. Een andere agent speelt haar schoonmoeder. 

In werkelijkheid was het te riskant om Romeo’s te laten trouwen: bij het papierwerk zou duidelijk kunnen worden dat ze een vals identiteitsbewijs gebruikten, vaak van een geëmigreerde BRD-burger. Als Dietzel tijdens een vakantie in Innsbruck voor de tweede keer de bruiloft wil uitstellen, breekt er iets in Gabriele. Toch zal ze nog tot 1989 documenten blijven smokkelen, tot ze niks meer van hem hoort.   

Digitale honeytraps

Tegenwoordig zijn socialemediaplatforms een vruchtbaar jachtgebied voor spionnen. In 2019 werd een voormalige CIA-officier nog veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf omdat hij geheime informatie aan China had gegeven, nadat hij via LinkedIn was benaderd. Eind 2023 waarschuwde de Britse spionagedienst MI5 dat Chinese spionnen LinkedIn steeds vaker gebruiken. Het Indiase leger maakt, na meerdere succesvolle honeytraps door Pakistaanse spionnen, sinds dit jaar gebruik van AI-technologie. Een speciale chatbot simuleert via WhatsApp honeytrap-scenarios en moet soldaten eruit filteren die ontvankelijk zijn. Vervolgens leren ze hoe ze potentiële vallen kunnen vermijden 

Op 13 maart 1991 wordt ze door twee beambten van de Duitse federale recherche gearresteerd op grond van spionage voor de voormalige DDR. Een overgelopen HVA-medewerker heeft hen op het spoor gezet. Gabrieles wereld stort in als ze begrijpt wie Frank Dietzel in werkelijkheid is en ze beseft dat ze voor een systeem heeft gewerkt dat ze haar leven lang veracht heeft. In Rostock heeft haar Romeo een schriftelijke verklaring afgelegd, waarin hij beweert dat ze al veel eerder als spion was gerekruteerd en door geld gedreven werd. Het is een dubbele dreun voor haar. Ze komt op borgtocht vrij en in afwachting van haar proces verhuist ze naar Nederland, waar ze nog altijd woont.  

Haar proces vindt vijf jaar later pas plaats, op 10 juni 1996, in een bunker in Düsseldorf. Dietzel/Reck is afwezig: hij is kort daarvoor bij een auto-ongeluk omgekomen. Acht voormalige HVA-medewerkers getuigen tegen Kliem. Ze gaan zelf vrijuit, na een besluit van het Federaal Constitutioneel Hof in 1995 dat vervolging van DDR-spionageactiviteiten in strijd is met de grondwet. Dankzij een begripvolle rechter, die een omvangrijk psychologisch rapport in haar vonnis meeweegt, krijgt Gabriele Kliem twee jaar voorwaardelijk en een hoge geldboete. Ze moet daarnaast alle proceskosten, inclusief getuigengeld, betalen. In totaal 220.000 DM. 

Psychologische hulp nodig 

Kliem is een van de 58 vrouwen die door een Romeo-agent succesvol werden gerekruteerd en die tussen 1949 en 1984 door de West-Duitse geheime dienst werden ontmaskerd. Precieze getallen over het aantal Romeo’s dat naar het Westen is gestuurd en hoeveel vrouwen ze hebben benaderd, ontbreken. Een voormalige Romeo, ‘Wolfi’, vertelde in 2017 aan Der Tagesspiegel dat hij in vier jaar tijd twaalf vrouwen had verleid. Volgens de overgelopen Stasi-agent Werner Stiller was het rekruteren van secretaresses een van de belangrijkste methoden van de HVA. Ze hadden zo zelfs een mol kunnen planten bij de Bundesnachrichtendienst en bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. 

Kate Wilson bij een demonstratie tegen Spycops in Londen, 2020.
Kate Wilson bij een demonstratie tegen Spycops in Londen, 2020. Bron: ANP.

‘Spycops’-schandaal

Klimaatactivist Kate Wilson had twee jaar een intieme relatie met Mark Kennedy, tot ze erachter kwam dat hij een undercover politieagent was. Hij bleek onderdeel van een geheime operatie, waarbij politiespionnen van 1968 tot zeker 2010 meer dan duizend politieke groeperingen infiltreerden. Daar leefden ze gedurende vier tot vijf jaar samen met activisten, waarbij ze langdurige seksuele relaties aangingen met hun vrouwelijke doelwitten. Minstens drie spionnen verwekten zelfs kinderen. In 2015 werd door de Britse regering, na publicaties in The Guardian, een grootschalig openbaar onderzoek gestart naar wat bekend is geworden als het ‘spycops’-schandaal. Eind 2026 wordt het eindrapport verwacht.  

Hoewel er na de ‘Wende’ veel dossiers zijn vernietigd en alle sporen van het Romeo-netwerk zo goed mogelijk zijn gewist, is er ondertussen meer bekend. Dankzij het vrijgekomen Rosenholz-archief (Stasi-documenten die vlak voor de Wende via onbekende weg in bezit van de CIA kwamen) en Stasi-scholingsmateriaal. Maar vooral dankzij verhalen van voormalige medewerkers van de HVA, onder wie psychologen en Romeo’s, en door Romeo’s verleide en gemanipuleerde vrouwen, zoals Gabriele Kliem, die hun verhaal durfden te doen. De prijs blijkt hoog: de meeste vrouwen kregen weliswaar milde straffen, maar verloren hun baan, hun ‘relatie’ en zijn door het verraad voor het leven getekend. Gabriele was een tijdlang, net als enkele andere vrouwen, suïcidaal. ‘Mijn hele leven is kwijt, mijn verleden is een leugen gebleken.’ Ze wil dit hoofdstuk afsluiten, maar weet dat dat onmogelijk is. 

‘Mijn hele leven is kwijt, mijn verleden is een leugen’ 

Maar ook Romeo’s betaalden een prijs. Sommigen viel het zwaar dat ze jarenlang in een web van leugens hadden geleefd. Een psycholoog van de Stasi merkte op dat ‘de teruggekeerde spionnen een groot potentieel aan gebroken levens vormden, die dringend psychologische hulp nodig hadden’. Anderen hadden totaal geen scrupules: het doel heiligde de middelen. Het was nu eenmaal een tijd waarin de mensheid balanceerde op de rand van een derde wereldoorlog. Dan waren er wel ergere dingen dan een gebroken hart.  

Als Markus Wolf in zijn memoires terugkijkt op de consequenties voor de Romeo’s, moet hij toegeven dat in een aantal gevallen de prijs wel degelijk hoog was: ontwrichte levens, gebroken harten en verwoeste carrières. Aan de andere kant: ‘Zolang er spionage is, zullen er Romeo’s zijn die nietsvermoedende Julia’s verleiden die toegang hebben tot geheime informatie. Het was tenslotte een inlichtingendienst die ik runde, niet een lonely-hearts club.’  

Meer weten

  • Unternehmen Romeo (1999) door Elisabeth Pfister gaat over de liefdescommando’s van de Stasi. 
  •  Agentinnen aus Liebe (1999) door Marianne Quoirin laat zien waarom vrouwen voor de DDR spioneerden. 
  •  The History of the Stasi (2015) door Jens Gieseke beschrijft de Oost-Duitse geheime politie.

Openingsafbeelding: Een jong stel uit West-Berlijn kust elkaar voor het Russische oorlogsmonument aan de grens met Oost-Berlijn, 1970.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8-2024