Home Opa

Opa

  • Gepubliceerd op: 4 december 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Paul Arnoldussen
  • 2 minuten leestijd

Ooit vroeg ik mijn vader wie de vader van zijn vader was, en hij moest er even over nadenken. `O ja, dat was Dronken Nol.’ Dronken Nol maakte sigaren, en begin vorige eeuw volgde mijn grootvader hem daarin. Ze werkten in groepjes van een man of twaalf, met ieder een portie tabak en dekbladeren voor zich, maar regelmatig werd het aandeel van een van hen onder de andere elf verdeeld. De vrijgestelde ging dan voorlezen, uit Das Kapital van Karl Marx. In het Duits welteverstaan.

        Mijn opa werd marxist, en bleef dat toen hij zelfstandig in de tabakshandel terechtkwam. Een echt groot zakenman was hij niet, maar hij hield er een fraai herenhuis aan de Arnhemseweg in Apeldoorn aan over. Zijn politieke overtuiging werd slechts een enkele keer op de proef gesteld. Een afnemer kon niet betalen, de enige mogelijkheid was dat opa diens bescheiden sigarenfabriek overnam. Opa betrok het directievertrek en hing er een portret van Domela Nieuwenhuis op naast een van Lenin. Die tweedracht in de arbeidersbeweging leek hem maar onzin. En hij gaf leiding – mijn opa een beetje kennende waarschijnlijk niet op de meest dominante wijze.
        Al vrij snel kwamen de vakbonden langs om eens over de lonen in de fabriek te praten. Dat kwam opa buitengewoon ongelegen, dus hij sprak af voor de week daarop. En hij zorgde ervoor dat hij net een ommetje maakte toen het zover was. Opa had weinig behoefte aan dat overleg. De looneisen waren ongetwijfeld gerechtvaardigd, en natuurlijk diende de arbeidersklasse een vuist te maken, maar in dit geval lag dat toch iets anders: hij draaide op voor de kosten. Bij afwezigheid van opa moest mijn vader, een jaar of twintig, de bonden te woord staan.
        Hij is nooit lid van de CPN geworden, aan dwingende banden had hij het land. Wel was hij betrokken bij de Internationale Roode Hulp, een communistische organisatie die Duitse politiek vluchtelingen verder hielp. En in de oorlog was hij zo flink als hij kon zijn.
        Als we bij hem waren, ging het over alledaagse zaken. Wilde ik zijn geschiedenis horen, dan moest ik alleen naar Apeldoorn komen. Dat deed ik een paar keer, begin jaren zestig. Hij had het over de gesel van de godsdienst en hoe de Vrije Gedachte zich daartegen te weer stelde. Maar elke keer dat ik er kwam gaf hij me honderd gulden. Dat was natuurlijk attractief, maar ik geneerde me en vreesde de indruk te maken hem voor het geld te bezoeken. Het contact verwaterde een paar jaar voor zijn dood.
        In het vorige nummer van het Historisch Nieuwsblad stond een verwijzing naar de prachtige website van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis met documenten van de vooroorlogse Centrale Inlichtingendienst. Daar is ook een door de CID opgestelde lijst van `links-extremistische personen geordend per gemeente’ te vinden. Duizenden namen, alleen in Apeldoorn al 25. Maar Arnoldus Arnoldussen ontbreekt. Dat stelde me teleur, de vermelding leek me een klein monumentje voor mijn opa.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
New Yorkse politie neemt vingerafdruk van Duitser in 1917 als deel van de Alien Enemies Act
Interview

Waarom Trump zich beroept op een 200 jaar oude wet om Venezolanen uit te zetten

De Verenigde Staten zetten honderden immigranten op het vliegtuig naar El Salvador, waar zij zonder proces in een gruwelijke gevangenis worden geïnterneerd. Trump gebruikt daarvoor de omstreden Alien Enemies Act, een wet uit 1798. Die was oorspronkelijk bedoeld om vijandelijke buitenlanders uit te zetten in tijden van oorlog, maar werd in de Eerste Wereldoorlog al...

Lees meer
De Nationale Dodenherdenking in 2014
De Nationale Dodenherdenking in 2014
Recensie

Herdenking van de Tweede Wereldoorlog is al tachtig jaar gevoelig

In 2001 opende Chris van der Heijden zijn ophefmakende boek Grijs verleden. Nederland en de Tweede Wereldoorlog met de even briljante als provocatieve zinnen: ‘Eerst was er de oorlog, daarna het verhaal van die oorlog. De oorlog was erg, maar het verhaal maakte de oorlog nog erger’. Deze zinnen schoten me te binnen, al lezend...

Lees meer
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen
Onderzoek

Onderzoekscommissie wilde bewust niet weten hoe corrupt prins Bernhard daadwerkelijk was

De commissie die moest uitzoeken of prins Bernhard smeergeld aannam van Amerikaanse vliegtuigbouwbouwers, heeft haar werk niet goed gedaan. Dat concludeert historicus Philip Dröge in Historisch Nieuwsblad. Dröge baseert zich op het onlangs geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. De commissie had sterke aanwijzingen dat de prins nog corrupter was dan gedacht, maar...

Lees meer
Pius IX latere leeftijd
Pius IX latere leeftijd
Interview

Zieke paus Franciscus herinnert aan een paus die de macht verloor, maar zielen won

De wankele gezondheid van paus Franciscus is al wekenlang wereldnieuws. Waarom? Historicus Jeroen Koch vertelt hoe Franciscus’ verre voorganger paus Pius IX er in de negentiende eeuw in slaagde om van het Vaticaan een symbolisch en mythisch instituut te maken, in een tijd waarin de paus juist zijn wereldlijke macht verloor. Jeroen Koch, die samen...

Lees meer