Home Nieuws: Etty Hillesum

Nieuws: Etty Hillesum

  • Gepubliceerd op: 19 mei 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Nieuws: Etty Hillesum

Amsterdam is een spoedprocedure begonnen om het huis te behouden waar de Joodse Etty Hillesum haar oorlogsdagboeken schreef. Een vastgoedondernemer wil het pand vlak bij het Museumplein slopen, samen met twee naastgelegen gebouwen.

Van 1937 tot 1943 woonde Hillesum op kamers op de Gabriël Metsustraat 6, waar ze dagboeken bijhield die in 1981 zouden worden uitgegeven onder de titel Het verstoorde leven. Daarmee zou ze postuum internationaal een beroemdheid worden.

Hillesum kreeg een onderduikadres aangeboden, maar wees het af. ‘Ik wil het lot van mijn volk delen,’ verklaarde ze. In 1943 kwam ze vast te zitten in Westerbork en in september van dat jaar werd ze gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze in november werd vermoord.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Het huis, met een herdenkingsplaquette aan de buitenmuur, is in handen van een ondernemer die het wil slopen om er nieuwe appartementen neer te zetten. Bewonderaars van Hilllesum en liefhebbers van bouwkunst zijn in het geweer gekomen, ook vanwege de architectonische waarde van het pand, dat rond 1900 werd gebouwd.

Vanwege de protesten doorloopt het Amsterdamse stadsdeel Zuid nu een versnelde procedure die duidelijk moet maken of Hillesums huis, en de panden op nummer 2 en 4, de status van gemeentelijk monument verdienen, waardoor ze voor sloop zullen zijn behoed.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6-2020