Home Nieuws: Etty Hillesum

Nieuws: Etty Hillesum

  • Gepubliceerd op: 19 mei 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Nieuws: Etty Hillesum

Amsterdam is een spoedprocedure begonnen om het huis te behouden waar de Joodse Etty Hillesum haar oorlogsdagboeken schreef. Een vastgoedondernemer wil het pand vlak bij het Museumplein slopen, samen met twee naastgelegen gebouwen.

Van 1937 tot 1943 woonde Hillesum op kamers op de Gabriël Metsustraat 6, waar ze dagboeken bijhield die in 1981 zouden worden uitgegeven onder de titel Het verstoorde leven. Daarmee zou ze postuum internationaal een beroemdheid worden.

Hillesum kreeg een onderduikadres aangeboden, maar wees het af. ‘Ik wil het lot van mijn volk delen,’ verklaarde ze. In 1943 kwam ze vast te zitten in Westerbork en in september van dat jaar werd ze gedeporteerd naar Auschwitz, waar ze in november werd vermoord.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Het huis, met een herdenkingsplaquette aan de buitenmuur, is in handen van een ondernemer die het wil slopen om er nieuwe appartementen neer te zetten. Bewonderaars van Hilllesum en liefhebbers van bouwkunst zijn in het geweer gekomen, ook vanwege de architectonische waarde van het pand, dat rond 1900 werd gebouwd.

Vanwege de protesten doorloopt het Amsterdamse stadsdeel Zuid nu een versnelde procedure die duidelijk moet maken of Hillesums huis, en de panden op nummer 2 en 4, de status van gemeentelijk monument verdienen, waardoor ze voor sloop zullen zijn behoed.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6-2020

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer