Home Nederlanders maken zich al eeuwen druk over de jacht. Maar niet uit dierenliefde

Nederlanders maken zich al eeuwen druk over de jacht. Maar niet uit dierenliefde

  • Gepubliceerd op: 19 mei 2025
  • Laatste update 22 mei 2025
  • Auteur:
    Bram van der Wilt en Mirjam Janssen
  • 3 minuten leestijd
Jager met jachthonden

Waarom nu?

Het kabinet wil de zogenoemde 'wildlijst' uitbreiden. Op dit moment zijn vijf diersoorten 'vrij bejaagbaar', maar daar zouden tientallen vogelsoorten bij kunnen komen.

Tijdens een jachtpartij schoten edelen van de Republiek onbelemmerd vele dieren. Eind achttiende eeuw kwam daar steeds meer verzet tegen. Maar niet uit dierenliefde.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Het was een verslavend tijdverdrijf. Met een horde achter het wild aan stuiven of juist in je eentje dieren besluipen. Te paard, ondersteund door jachthonden of valken, schoten jagers ‘edel wild’, zoals herten, zwijnen, hazen, fazanten en patrijzen. Een succesvolle jacht kon tientallen trofeeën opleveren. De dieren werden opgediend tijdens overvloedige diners, maar daar ging het niet in de eerste plaats om. Edelen keken neer op gewone mensen die jaagden om de dieren zelf op te eten of te verkopen. Het ging m de actie en de status.

Meer beeldessays in uw inbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

In een wereld die was verdeeld in drie standen – geestelijkheid, adel, en boeren en burgers – was jagen een adellijk voorrecht en een goede oefening. De vechtende klasse kon zo ervaring opdoen met het krijgsbedrijf en wennen aan het doden en sterven. Tijdens de jacht konden de deelnemers zich bovendien onderscheiden.

Jachttafereel op aardewerk
Jachttafereel op een tegel van aardewerk, circa 1600.
Jacht met roofvogels in de Middeleeuwen
Op vliegend wild wordt met roofvogels gejaagd. Dat zijn ook geliefde relatiegeschenken. Afbeelding uit het zestiende-eeuwse Hennessy- getijdenboek, door Simon Bening.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2022

Nieuwste berichten

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer
De route naar Jeruzalem
De route naar Jeruzalem
Artikel

Negen Nederlanders maakten een hachelijke pelgrimstocht naar Jeruzalem

Negen Nederlanders maakten in 1525 een pelgrimstocht naar Jeruzalem. En dat was niet zonder gevaar, zo blijkt uit hun verslagen. Ze werden lastiggevallen door rovers en bandieten. Bovendien raakten ze in het Heilige Roomse Rijk verzeild in de Boerenoorlog. ‘We hoorden getrommel en geweerschoten.’ Welgemoed vertrok de Delftse barbier Arent Willemsz op 26 april 1525...

Lees meer
Haille Selassie bij een wapenfabriek in Luik
Haille Selassie bij een wapenfabriek in Luik
Recensie

Wereldsteden van de Lage Landen: niets over Zwolle, wel over sekswerkers en hiphop 

Vijftig Nederlandse en Belgische steden komen aan bod in de bundel Wereldsteden van de Lage Landen. Het is een boeiende, maar nogal willekeurige verzameling verhalen.  De bundel heeft een opmerkelijke titel, omdat er op Brussel na geen steden in de Benelux te vinden zijn met meer dan een miljoen inwoners. Met wereldsteden bedoelen de samenstellers...

Lees meer