• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Nederland trok meer geld uit voor het leger

  Door: Teun Willemse

  Nu er opnieuw oorlog woedt in Europa, trekt Duitsland 100 miljard euro extra uit voor zijn krijgsmacht. Ook in Den Haag laait de discussie over grotere defensiebudgetten op. Na jarenlange bezuinigingen begint het Nederlandse leger aan een inhaalslag.

  Die situatie is vergelijkbaar met de Nederlandse herbewapening in de jaren dertig, stelt hoogleraar militaire geschiedenis Wim Klinkert (UvA). ‘Ook toen moest er een heleboel goedgemaakt worden, want in de jaren twintig was er veel bezuinigd.’

  Toen Duitsland in 1936 het Rijnland bezette en aan de Nederlandse grens verscheen, hamerden militairen en politici op de zwakke staat van ons leger. ‘Nederland wilde bij een volgend conflict in Europa opnieuw neutraal blijven,’ zegt Klinkert. ‘De militaire verzwakking was gevaarlijk; die zorgde voor een grotere kans op neutraliteitsschending.’ Uiteindelijk kwamen de benodigde miljoenen pas vanaf 1937. ‘Dat geld ging vooral naar wapensystemen die onze neutraliteit moesten beschermen – de defensieve wapens waar Oekraïne nu ook behoefte aan heeft. Luchtafweergeschut en antitankwapens hadden prioriteit, zodat Nederland zich zo goed mogelijk tegen een Duitse aanval kon weren.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen