• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 17 augustus 2022

  ‘Nederland heeft de strijd om Bali altijd genegeerd’

  Anne-Lot Hoek over de podcast Oorlog in het Paradijs: De Strijd om Bali

  Door: Rick Timmermans

  Vandaag, op 17 augustus, is het 77 jaar geleden dat de Indonesische nationalist Soekarno de Republiek Indonesië uitriep. Ter gelegenheid van dit jubileum maakte historica Anne-Lot Hoek, in samenwerking met Alle geschiedenis ooit, een podcast over een onderbelicht onderdeel van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog: Oorlog in het Paradijs - De Strijd om Bali. Via persoonlijke verhalen van vier betrokkenen willen zij de oorlog inzichtelijk maken.

  Waarom is de rol van Bali in dit verhaal belangrijk?
  ‘De nadruk ligt vaak op de gevechten op Java en Sumatra, en vooral op Soekarno en de nieuwe Indonesische Republiek. Maar op Bali is ook ontzettend veel strijd gevoerd. Nederlanders, zowel toeristen als historici, hebben dat vaak niet in de gaten. De strijd op Bali staat nog niet goed op de radar. Daarom belichten podcastmaker Arco Gnocchi, wiens opa vocht bij het KNIL, en ik deze geschiedenis in de podcast.’

  Wie komen in de podcast aan bod?
  ‘Het eerste verhaal is dat van I Gusti Ngurah Rai. Hij is dé volksheld van Bali omdat hij vooropging in de strijd tegen de Nederlanders. Een tweede figuur is de Nederlandse verzetsman Siebe Lijftogt. Siebe was een idealist die naar Indonesië trok met het idee dat Nederland daar nog één taak te vervullen had: Indonesië aan de onafhankelijkheid helpen. Eenmaal op Bali kwam hij in een heel andere realiteit terecht. Er woedde daar een felle oorlog die hij niet had voorzien, en hij raakte in gewetensnood. Siebe schreef brieven naar hooggeplaatste oud-verzetsleden om hen te vertellen over de werkelijke situatie in Indonesië en op Bali. Later werd hij daarom bestempeld als ‘inlanderliefhebber’ en ‘landverrader’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen