• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2004

  Moslimpiraat Jan Janz. terroriseerde de IJslanders

  ‘Gelijk het gras is ons kortstondig leven’

  Door: Jan Gerritsen

  Begin zeventiende eeuw werd IJsland overvallen door bloeddorstige piraten uit 'Barbarije'. De plundertocht staat er nog altijd bekend als 'de overval van de Turken'. Maar de aanvallers werden aangevoerd door een zeeman uit Haarlem.

  In 1627 bestormden moslimzeerovers de kusten van IJsland en de Westmann-eilanden, een groep kleine eilanden aan de zuidkust van IJsland, dat toen bij Denemarken hoorde. Ze plunderden en moordden, en namen enkele honderden mensen gevangen om te verkopen op de slavenmarkt van Algiers.

  Het was zeker niet de eerste of laatste overval van piraten op IJsland, maar elke IJslander weet ook nu nog van de Tyrkjaránid: de 'overval van de Turken'. Nauwelijks bekend is echter dat de moorddadige expeditie - die door de IJslanders wordt gezien als een van de grootste 'oorlogen' uit hun geschiedenis - werd geleid door een Hollander: Jan Jansz.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen