• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2021

  Moeder baart, vader vangt toeslag

  Door: Alies Pegtel

  In 1938 stelde de katholieke minister Carl Romme voor om kinderbijslag te verstrekken. Maar die bleek niet voor iedereen bestemd: alleen vaders van grote gezinnen hadden er recht op. En wie meer salaris verdiende, kreeg ook een hogere bijslag.

  Ouders die een vierde kind krijgen, verdienen volgens de SGP een tegemoetkoming van 1000 euro. Het geld kunnen ze gebruiken om bijvoorbeeld een grotere gezinsauto aan te schaffen. Zo valt te lezen in het conceptverkiezingsprogramma In vertrouwen, waarin de gereformeerde partij het opneemt voor het ‘klassieke gezin’.

  Critici buitelden binnen een mum van tijd over elkaar heen om het voorstel van Kees van der Staaij en zijn politiek verwanten af te fakkelen. De Telegraaf hield een enquête onder de lezers: 94 procent van hen vond het ‘totaal ongepast’ om ‘in deze tijd van overbevolking grote gezinnen te stimuleren’. Afgaand op de smalende reacties kan de ‘baarbonus’ (dixit een redacteur van Eva Jinek) of ‘fokpremie’ (volgens veel twitteraars) op weinig bijval rekenen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen