Home Middeleeuwse kindernamen: liever een Edmund dan een John

Middeleeuwse kindernamen: liever een Edmund dan een John

  • Gepubliceerd op: 26 juli 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Mirjam Janssen
Middeleeuwse kindernamen: liever een Edmund dan een John

De namen die Engelse koningen hun kinderen gaven, drukten hun ambities uit.

Wie tegenwoordig zijn dochter Destiny noemt, wil iets anders uitstralen dan wie voor Charlotte kiest. Een kindernaam is een belangrijke persoonlijke keuze. Ook in de Middeleeuwen, zo blijkt uit onderzoek van de Engelse historicus Rachel Tod.

In de dertiende eeuw noemden de Engelse koning Henry III en zijn vrouw Eleanor hun zonen Edward en Edmund. Dat waren ongebruikelijke namen in die kringen. Edward was naar een elfde-eeuwse heilige genoemd en Edmund naar een negende-eeuwse koning. De ouders kozen deze namen waarschijnlijk om zich te distantiëren van hun moeilijke familiegeschiedenis; de vader van Henry – John – was een onpopulaire koning geweest. Hun drie dochters noemden ze Margaret, Beatrice en Katherine – ook die namen werden niet eerder door de koninklijke familie gebruikt. De meisjes werden vernoemd naar niet-Engelse familieleden of heiligen. Ook zo lieten de ouders zien dat ze een nieuw, religieus begin maakten.

Hun zoon Edward I gaf zijn kinderen juist weer traditionele familienamen als John, Mary en Henry. Edward was een krachtige koning en meer geneigd tot vechten, dus hij voelde er niets voor het verleden te verdoezelen. Een halve eeuw later deed koning Edward III origineel: hij en zijn vrouw noemden een zoon Lionel en een dochter Blanche, naar literaire figuren uit de Arthur-legende. Zij wilden graag uitstralen dat ze er een elegant hofleven op na hielden. Onderzoeker Tod concludeert dan ook dat de koninklijke namen de ambities van de ouders onthulden.

Bannerafbeelding: De kroning van Hendrik III.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.