• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2021

  Meedogenloze vredestichter

  Door: Key Tengeler

  Keizerin Irene van Byzantium ruimde haar eigen zoon uit de weg om in haar eentje over het rijk te heersen. Maar ze was meer dan een meedogenloze schaakspeler. Dankzij haar werd een splijtzwam in de kerk onschadelijk gemaakt en mochten christenen weer iconen aanbidden.  

  De geschiedenis van het Byzantijnse Rijk telt veel sterke vrouwen. Als keizerinnen en regenten voor hun kinderen konden ze achter de schermen invloed uitoefenen op het dagelijks bestuur en de doctrines van de kerk. Maar op de troon moest altijd een man zitten om het voor de buitenwereld acceptabel te houden. Geen vrouw wist het langer dan een jaar uit te houden als alleenheerser, op één na: Irene van Athene. Vanaf 797 was zij vijf jaar lang de hoogste wetgever, priester en bevelhebber van het Romeinse Rijk.

  Voordat Irene die positie wist te bemachtigen, leefde ze al bijna dertig jaar aan het keizerlijk hof in Constantinopel. Er is weinig bekend over haar afkomst, behalve dat ze lid was van een invloedrijke familie uit Athene. In 768 koos keizer Constantijn V haar om onduidelijke redenen als tienerbruid voor zijn zoon Leo IV en haalde haar naar Constantinopel. Ze voelde zich daar snel thuis en verzamelde loyale dienaren om zich heen. Ze baarde een kind, Constantijn VI, en bleef aan Leo’s zijde toen hij zijn vader opvolgde als keizer.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen