Home Mary Beard afgewezen om EU-standpunt

Mary Beard afgewezen om EU-standpunt

  • Gepubliceerd op: 23 maart 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Mary Beard afgewezen om EU-standpunt

Vanwege haar EU-gezindheid mocht Mary Beard, Cambridge-hoogleraar en popularisator van de Oudheid, geen lid worden van de raad van toezicht van het British Museum. Zo stelt The Observer.
 

 Niemand promoot de Oudheid zo succesvol als Beard. Toch hield de Britse regering volgens anonieme bronnen haar benoeming bij het British Museum tegen. Dat zou te maken hebben met Beards uitgesproken voorkeur om in de EU te blijven. De afwijzing zou hebben plaatsgevonden tijdens het premierschap van Theresa May, die op dat moment alle moeite deed om de Brexit rond te krijgen.

Het British Museum heeft een 25-koppige raad van toezicht en voor de benoeming van twintig leden moet Downing Street 10 goedkeuring geven. Vorig jaar had het museum vier nieuwe leden voorgesteld. Drie van hen, afkomstig uit de zakenwereld, werden geaccepteerd. Maar Beard dus niet. De afwijzing is opmerkelijk – vanwege Beards staat van dienst, maar ook omdat de regering zich meestal niet bemoeit met de gang van zaken bij het museum.

Volgens The Observer wil het museum Beard nu alsnog benoemen, buiten de regering om.

Beard zelf tweette dat ze de achtergronden van het besluit niet kent. En dat de kwestie plaatsvond voor het premierschap van Boris Jonhson, van wiens beleid ze geen fan is: ‘In alle eerlijkheid moet ik erop wijzen dat Boris op dit punt onschuldig is.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 - 2020