• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 12/2014

  Maarten Luther (1483-1546)

  Geloven is genoeg

  Door: Luc Panhuysen

  Maarten Luther bood miljoenen gelovigen een uitweg uit de beklemmende leer van de katholieke kerk. Ze hoefden zich niet langer te laten afpersen door geestelijken uit angst voor het vagevuur. Het was genoeg als ze oprecht geloofden.

  Op 2 juli 1505 liep een rechtenstudent in gedachten verzonken naar huis. Diepe gedachten, dus het ontging hem dat de heide in bloei stond en dat zich boven zijn hoofd onheilspellende onweerswolken samentrokken. Plots bulderde het hemelgewelf; vurige slangen kronkelden uit het wolkendek en hapten woedend naar de aarde.

  Het natuurgeweld rukte de student uit zijn gepeins en sleurde hem naar zijn diepste angsten. Hij wierp zich op de knieën, vouwde zijn handen en riep door de rollende donder heen tot de schutspatroon voor reizigers in nood: ‘Hilf du, Sankt Anna, ich will ein Mönch werden – als u mij helpt, heilige Anna, zal ik monnik worden.’ De hel op aarde had van de student rechten een gelovige gemaakt die onder stroom stond.
   

  Augustijnen

  Deze zomerdag transformeerde het leven van de jonge Maarten Luther en zou twaalf jaar later leiden tot een van de meest ingrijpende veranderingen in de Europese geschiedenis. Maar eerst moest hij thuis zijn vader in Eisleben trotseren, die een heel andere loopbaan voor zijn slimme zoon in petto had. Vader Luther had echter het nakijken. Reeds twee weken later trad Maarten in bij de augustijnen, een orde van bedelmonniken.

  Hoewel de vestiging in Erfurt, waar hij zich had aangemeld, bekendstond als streng in de leer, liet de noviet spoedig iedereen in boetvaardigheid achter zich. Hij kon zich niet klein genoeg maken, alsof hij zich elk gebed opnieuw boog onder het daverende geweld van de hemel. Hij vastte zo fanatiek dat zijn medemonniken hem eens bewusteloos op de stenen vloer van zijn bidcel vonden. In 1507 hield hij zijn eerste mis, maar de aanwezigheid van God was zo sterk en afkeurend dat hij in paniek raakte. Stamelend bracht hij zijn maidenspeech tot een einde.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen