• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2018

  Lewis en Clark: op ontdekkingsreis door Noord-Amerika

  Beren, bizons en indianen

  Door: Imco Lanting

  In 1804 trokken Meriwether Lewis en William Clark dwars door de Noord-Amerikaanse wildernis naar de Stille Oceaan. Het was een zware tocht en geen ramp bleef hun bespaard. De expeditie maakte hen onsterfelijk en veranderde de Verenigde Staten voorgoed.

  In september 1806 waren Meriwether Lewis en William Clark bijna thuis. Twee lange jaren hadden ze met een groep mannen onder de zwaarste omstandigheden rivieren, prairies en bergketens bedwongen, en nu waren ze aan de laatste etappe bezig, over de Missouri-rivier naar St. Louis. Met de finish in zicht realiseerden ze zich dat ze geschiedenis hadden geschreven. Letterlijk, want aan vrijwel alles ontbrak het hun, van tabak en whisky tot zout en kralen. Alleen geweren en inkt hadden ze genoeg. Een succesvol ontdekkingsreiziger had niets nodig, wisten de twee mannen inmiddels, zolang hij maar een wapen had en inkt om het te ontdekken gebied vast te leggen.

  Tekst loopt door onder de afbeelding.

  Het dagboek dat William Clark heeft bijgehouden tijdens de expeditie.

  Nu hun avontuur ten einde liep, was het een godswonder dat maar één expeditielid het niet kon navertellen – die was twee maanden na de start overleden aan een acute blindedarmontsteking. Droogte, sneeuwstormen, muggenplagen, wekenlang aanhoudende regens, ziektes, omslaande boten en confrontaties met grizzlyberen, bizons en indianenstammen – niets was de mannen bespaard gebleven. Het verhaal van de Lewis-en-Clark-expeditie is even legendarisch als Amerikaans-heroïsch. Het was president Thomas Jefferson die jaren daarvoor de aanzet had gegeven tot deze barre tocht.
   

  Angst voor concurrentie

  Jefferson had haast. Hij was in 1801 president geworden van de Verenigde Staten: 18 staten aan de oostkust van het continent. Hij moest met lede ogen aanzien hoe Engeland met zijn handelsimperia Northwest Company en Hudson Bay Company steeds meer grip kreeg op de routes voor de huidenhandel in het onmetelijke Canada. Ook verplaatsten de Britten zich steeds zuidelijker. Bovendien waren ze er met ‘hun’ ontdekkingsreiziger Alexander Mackenzie al in 1793 geslaagd vanuit het oosten over land de Stille Oceaan in het westen te bereiken. Weliswaar veel noordelijker, maar toch.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen