• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Leven na de slavernij

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Door: Geertje Dekkers

  Hoe ging het met voormalige slaven in Suriname nadat de slavernij was afgeschaft? En hoe werkte de slavernij op lange termijn door in de samenleving? Om die vragen te beantwoorden digitaliseren historici samen met vrijwilligers de Surinaamse burgerlijke stand van 1828 tot en met de eerste decennia van de twintigste eeuw.

  ‘In hun eenvoud vertellen de bronnen van de burgerlijke stand heel veel over mensenlevens,’ zegt Coen van Galen, historicus aan de Radboud Universiteit en leider van het onderzoek. ‘Suriname is wat dat betreft bijzonder, omdat er slavenregisters zijn én bevolkingsregisters waarin na de afschaffing van de slavernij in 1863 iedereen werd opgenomen. Niet alleen Europeanen, maar ook de voormalige slaafgemaakten. Dat was in Nederlands-Indië bijvoorbeeld niet het geval.’ De slavenregisters zijn eerder al gedigitaliseerd en nu willen de betrokken historici hetzelfde doen met de bevolkingsregisters. De Nationale Archieven van Suriname en Nederland steunen het project.

  Dankzij de registers kunnen de onderzoekers individuen en hun families over langere tijd volgen. Van Galen: ‘We willen bijvoorbeeld weten hoe het mensen verging toen ze vrijkwamen uit slavernij. Ze moesten ineens een bestaan opbouwen, in een geheel nieuwe situatie. Sommigen gedijden heel goed, maar mogelijk was het voor bijvoorbeeld ouderen zwaarder. Laten de archieven onder hen een hogere sterfte zien? Dat willen we bekijken.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen