• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2010

  Karel V (1500-1558): Maffiabaas van christelijk Europa

  Door: Maurice Blessing

  Het bewind van Karel V is altijd veronachtzaamd in de Nederlandse geschiedschrijving - de vorst verdween in de schaduw van zijn ‘fundamentalistische’ zoon Filips. Maar ook keizer Karel was meedogenloos, katholiek én corrupt: zijn voortdurende hang naar oorlogvoering leidde tot grote verwoestingen, veel persoonlijk leed en overspannen staatsfinanciën.

  In het najaar van 1556 trekt een opmerkelijk gezelschap over de meer dan 1500 meter hoge Las Yeguas-pas in de verlaten westelijke uitlopers van de Spaanse Cordillera Central. De karavaan telt zo’n vijftig hofdienaren, met in hun midden een onopgesmukte draagstoel waarin de voorheen machtigste vorst van de christenheid vermoeid en terneergeslagen achteroverleunt. Doel van de reis is het slot van Jarandilla des Condes de Oropesa in het dal van La Vera.

  Vanuit Jarandilla zal Karel V die winter toezicht houden op de bouw van een villa in eenvoudige Renaissancestijl binnen de muren van het nabijgelegen hiëronymietenklooster van Yuste. Daar wil hij de winter van zijn leven doorbrengen. Volgens de overlevering in vrome afzondering, en met een vrij uitzicht vanaf zijn bed op het altaar van de kloosterkerk. Karel zal er in 1558 zijn allerlaatste gebeden opzeggen, met een portret van zijn vrouw zaliger Isabel van Portugal op zijn borst gedrukt.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen