• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2007

  Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431)

  ‘Koning van Engeland, ik zal uw mannen uit Frankrijk verjagen’

  Door: Olivier van Beemen

  Op haar dertiende hoort een arm herdersmeisje voor het eerst stemmen in haar hoofd. Ze moet haar diensten aanbieden aan de Franse kroonprins, zeggen ze, en strijden tegen de Engelsen. Met de hulp van Jeanne d'Arc wordt de prins gekroond tot koning Karel VII van Frankrijk. Maar als zij uiteindelijk gearresteerd wordt, is hij daar niet zo ongelukkig mee.

  'Bisschop, ik sterf voor u. De stemmen die ik hoorde, kwamen van God. Alles wat ik gedaan heb, was in Zijn opdracht. Nee, mijn stemmen hebben me niet bedrogen.' Het is woensdag 30 mei 1431, en de vlammen reiken steeds hoger. Op de brandstapel op het Oude Marktplein van de Normandische stad Rouen wordt Jeanne d'Arc levend verbrand.

  Meerdere malen schreeuwt ze de naam van Jezus, haar laatste woorden. Om er zeker van te zijn dat er niets van haar overblijft dat later vereerd zou kunnen worden, gooit de beul haar stoffelijke resten in de Seine, de rivier die even verderop uitmondt in het Kanaal.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen