Home Indianen hielden nog lang stand

Indianen hielden nog lang stand

  • Gepubliceerd op: 26 augustus 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
Indianen hielden nog lang stand

In de zestiende eeuw hielden de Spanjaarden een expeditie in het huidige Georgia die verwoestend was voor de bewoners. Toch hielden ze daarna nog zeker 130 jaar stand.

Van 1539 tot 1543 leidde de Spaanse conquistador Hernando de Soto een expeditie met honderden mannen door wat een paar eeuwen later het Zuiden van de Verenigde Staten zou worden. Zoals overal in de Amerika’s was de ontmoeting met Europeanen een ramp voor de bewoners, van wie er velen bezweken aan besmettelijke Europese ziektes en geweld door de conquistadores. Lang bestond het idee dat daardoor ook de samenlevingen langs De Soto’s route instortten. Maar nieuw archeologisch onderzoek laat zien dat dat niet klopt.

Het nieuwe onderzoek gaat over bewoners van het dal van de Oconee-rivier in Georgia. Ze maakten deel uit van de Mississippi-cultuur, die bekendstaat om kunstmatige heuvels met daarop bebouwing. Volgens de bestaande ideeën werden die heuvels verlaten rond de tijd dat De Soto door het gebied trok. Maar technische analyse van een van de heuvels laat zien dat er nog tot in de zeventiende eeuw aan de heuvel werd gebouwd en dat hij op z’n vroegst in 1665 werd verlaten. Ook andere heuvels werden in die periode nog op de oorspronkelijke manier bewoond.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Bron: Jacob Holland-Lulewicz, ‘Enduring Traditions and the (Im)materiality of Early Colonial Encounters in the Southeastern United States’, in: American Antiquity.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9-2020