• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2010

  Hoe het leger kon oprukken

  Dossier Suriname

  Door: Co Welgraven

  Niemand wist precies wat Suriname met een eigen leger aan moest. Het land was te uitgestrekt, het aantal inwoners te gering. Bovendien was niet duidelijk wie de tegenstander was. Toch kreeg Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 een eigen krijgsmacht.

  Suriname voerde in 2011 de militaire dienstplicht in, zo maakte Desi Bouterse kort na zijn aantreden bekend. De Surinaamse regering wil het leger inzetten om de openbare orde in het land te handhaven. Militairen gaan de politie helpen in de strijd tegen de criminaliteit. Het leger kan die extra taak aan, denkt de kersverse minister van Defensie Lamuré Latour. De werkomstandigheden van de soldaten worden verbeterd en er moet deugdelijk materieel komen. De kwaliteit van het leger moet volgens hem omhoog, zodat het in zijn oude glorie kan worden hersteld. ‘We willen allemaal de terugkeer naar de goede oude tijd,’ zei Latour.

  De woorden van de bewindsman leidden onmiddellijk tot reacties op diverse Surinaamse websites. Over welke ‘goede oude tijd’ en welke ‘glorie’ had Lamuré Latour het? Doelde hij op de periode rond de onafhankelijkheid in november 1975, toen de nieuwe Surinaamse Krijgsmacht (SKM) aantrad en een veelbelovende start maakte? Of verwees de minister naar de voorganger daarvan, de Troepenmacht in Suriname (TRIS)? Of dacht hij aan de tijd vanaf 25 februari 1980, toen een aantal sergeanten van die SKM een einde maakte aan de burgerregering van premier Arron en Suriname een militair bewind kreeg?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen