• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2007

  Het GPV: voorganger van de ChristenUnie

  De ware partij voor de ware kerk

  Door: Bas Kromhout

  De ChristenUnie gaat regeren. Een van de partijen waaruit zij is voortgekomen, was het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Dat werd gekenmerkt door interne ruzies en religieuze scherpslijperij.

  De geschiedenis van het Gereformeerd Politiek Verbond is voor een belangrijk deel kerkgeschiedenis. De partij zou nooit hebben bestaan als niet in 1944 een scheur was ontstaan in de tweede grootste protestantse richting in dit land, de Gereformeerde Kerken in Nederland.

  Zoals zo vaak in de geschiedenis van het Nederlandse calvinisme was de splijtzwam het leerstuk van de predestinatie of uitverkiezing. Dit is de opvatting dat van ieder mens reeds lang voor de geboorte vaststaat of hij door God is verworpen of uitverkoren om deel te hebben aan het Koninkrijk dat komen zal. Dit dogma laat zich moeilijk rijmen met andere kernelementen van de christelijke leer, zoals de doop. Mag een gedoopte christen ervan uitgaan dat God het goed met hem meent? En zo niet, heeft de doop dan nog wel betekenis?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen