• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2008

  Herr Bondsrepubliek

  Willy Brandt (1913-1992)

  Door: Antoine Verbij/ Berlijn

  Als burgemeester van Berlijn en bondskanselier ijverde Willy Brandt voor een ‘hereniging in vrijheid’ van het gedeelde Duitsland. Zijn Ostpolitiek bracht hem de Nobelprijs, zijn knieval bij het gettomonument in Warschau maakte wereldwijd indruk. Als geen ander belichaamt Brandt de ontwikkeling van de Bondsrepubliek.

  Duitsland, augustus 1948. Op het Beierse eilandje Herrenchiemsee legde een aantal staatsrechtgeleerden de basis voor de grondwet van de Bondsrepubliek, die in mei van het daaropvolgende jaar in werking zou treden. In diezelfde periode nam het leven van Willy Brandt in Berlijn een nieuwe wending. Zijn eerste vrouw, de moeder van zijn dochter Ninja, stemde eindelijk in met een echtscheiding. Daardoor kon hij in het huwelijk treden met Rut Hansen, die hem gedurende de glansjaren van zijn loopbaan terzijde zou staan.

  Minstens net zo belangrijk was dat hij weer het Duitse staatsburgerschap kreeg. In 1933 was Brandt voor Hitler naar Oslo gevlucht, waarop de nazi’s hem de Duitse nationaliteit ontnamen. In 1945 keerde hij, met een Noorse pas en gestoken in een Noors uniform, terug naar zijn vaderland. Hij kwam naar Berlijn als journalist en diplomaat.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen