• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2005

  Hannibal aan de poorten

  Het tactisch vernuft van een Carthaags veldheer

  Door: Anton van Hooff

  Hij was een groot veldheer en de gezworen vijand van Rome. Dankzij zijn tactisch inzicht verloren de Romeinen slag na slag. Maar het lukte de Carthaagse veldheer Hannibal niet zijn militaire successen om te zetten in de overwinning.

  Een man die de geschiedenis maakte

  Hannibal Lecter, alias Hannibal the Cannibal, is de hoofdfiguur in de thrillers van Thomas Harris. De naam van deze menseneter bewijst dat de Romeinse geschiedschrijver Livius (59 v.Chr.-17 n.Chr.) er met zijn beschrijving van de Tweede Punische Oorlog in geslaagd is zijn zwarte beeld van de Carthagers bij het nageslacht te vestigen.

  De Griekse historicus Polybios (ca. 200-120 v.Chr.) heeft een veel positievere waardering van de Carthaagse veldheer, die Rome aan de rand van de ondergang bracht. Polybios vertelt juist dat Hannibal geen kannibaal was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen