• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2014

  Goeroe met een dubbele boodschap

  Mahatma Gandhi (1869-1948)

  Door: Maurice Blessing

  Mohandas ‘Mahatma’ Gandhi groeit uit tot internationaal icoon van het geweldloos verzet. Maar zo vredelievend is hij helemaal niet. Hij weet vooral de schuld van gewelddadige confrontaties handig op de Britten te schuiven.

  Op 10 maart 1919 vaardigt de Londense Wetgevende Raad van het Britse Rijk de Rowlatt Act uit: de repressieve noodverordeningen die sinds het tweede jaar van de Grote Oorlog voor Brits-India gelden worden voor onbepaalde tijd verlengd. Omdat de maatregel al een tijdje in de pijplijn zit, heeft ze kunnen uitgroeien tot symbool van de Britse overheersing van India. En daarmee tot brandpunt van anti-Brits ressentiment. Het zijn deze aanzwellende gevoelens van onvrede, vernedering en haat waarop Mohandas Karamchand Gandhi die dag besluit in te spelen.

  In eerste instantie wil hij zijn volksgenoten oproepen massaal de Britse wetten te overtreden en niet langer belasting te betalen. Dat heeft zijn ‘innerlijke stem’ hem ingefluisterd, zo vertelt hij later. Maar het wordt hem afgeraden door zijn collega’s binnen het Indiase Nationale Congres – de belangrijkste ‘nationale’ politieke beweging in India.
   

  Gandhi wil zijn volksgenoten oproepen massaal de Britse wetten te overtreden en niet langer belasting te betalen

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen