• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2022

  Gelukkiger zonder geschiedenis

  Door: Philip Dröge

  De wereld gaat nog eens aan vroeger ten onder. De kranten staan vol met leiders die een groots verleden aanroepen om hun huidige gebrek aan ideeën te verbloemen. Of ze nou Orbán, Erdogan of Trump heten, allemaal willen ze terug naar een toestand die ooit zou hebben bestaan. Naar het toppunt van nationale gelukzaligheid en territoriale expansie, voor alles werd verkwanseld door lieden zonder patriottisme.

  Soms vraag ik me af of we gelukkiger zouden zijn zonder geschiedenis. Als we standaard geen informatiedrager langer dan de belastingplichtige zeven jaar zouden bewaren. Als er met elke generatie weer een stukje verleden sterft. Geen idee hoe het ooit was, alleen hoe het is; slechts de toekomst is het bestuderen waard. Die kent op deze manier geen vooroordelen, ik-wil-mijn-fiets-terug-fixaties en sinds eeuwen gistende wrok.

  Natuurlijk kan dat niet. Maar het zou ons wel behoeden voor de verwrongen antecedenten die in ons huidige tijdsgewricht zo vaak een alibi zijn voor desastreus beleid en schaamteloze machtspolitiek. Neem grote roerganger Xi Jinping, die tijdens een speech in 2018 in ruim een halfuur tijd 35 keer het woord ‘groots’ gebruikte in verband met de Chinese geschiedenis. Het bleek de aankondiging van een belangrijke beleidswijziging die hij wilde doorvoeren. De door Xi bedachte wolf-krijgerstrategie moest China meer macht en aanzien geven. Vraag maar aan de Oeigoeren hoe dat gaat.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen