Home Geen grappen over het lam

Geen grappen over het lam

  • Gepubliceerd op: 26 februari 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Geen grappen over het lam

Op Twitter maken mensen zich vrolijk over het nieuwe uiterlijk van Het Lam Gods van Jan van Eyck. De restaurator vindt de grappen respectloos.

Hij lijkt op Zoolander uit de gelijknamige komische film. Of op de bol-ogige acteur Steve Buscemi. Of hij is net zo mishandeld als het Spaanse Christus-fresco dat een paar jaar geleden werd ‘gerestaureerd’ door een goedwillende, maar weinig getalenteerde amateur en vervolgens onherkenbaar was. 

Over Het Lam Gods door de Vlaamse middeleeuwse schilder Jan van Eyck zijn veel grappen gemaakt sinds het geliefde schilderwerk in januari vers gerestaureerd aan het publiek werd gepresenteerd. Het lam, dat met een straal bloed uit zijn borst centraal staat op het schilderij en verwijst naar Jezus Christus, zag er ineens een stuk minder schaapachtig uit. Schoongemaakt deed het griezelig mensachtig aan, vonden veel commentatoren. En dat was aanleiding voor een reeks Twitter-grappen en memes.

Restaurator Hélène Dubois kan er niet om lachen. ‘Dit is respectloos voor het werk van de kunstenaars,’ zegt ze in De Morgen. In de vijftiende eeuw, toen Van Eyck het schilderij maakte, was het heel gebruikelijk om een lam menselijke trekken te geven, legt ze uit. ‘Met die indringende blik vraagt het lam de aandacht van de toeschouwer. Tegen de zestiende eeuw vond men dat niet langer acceptabel en is er besloten om het over te schilderen met de kop van een schaap.’ 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2020