• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 2/2014

  Franz Ferdinand (1863-1914)

  Vredesduif met jachtgeweer

  Door: Guido van Hengel

  Kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Franz Ferdinand was verzot op de jacht en maakte overal ruzie. Tegelijkertijd deed hij zijn uiterste best de vrede in Europa te handhaven. Na de fatale aanslag op zijn leven grepen haviken hun kans om de Eerste Wereldoorlog te ontketenen.

  Gavrilo Princip vermoordt Franz Ferdinand

  Op 28 juni 1914 schoot Gavrilo Princip in Sarajevo twee keer op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie, die in een open auto door de stad reden. Sophie werd vol in haar buik geraakt, waar de kogel een gat van zes centimeter sloeg. Franz Ferdinand zag zijn vrouw ineenzakken, waarop hij uitriep: ‘Sopherl! Sopherl! Niet sterven! Blijf in leven voor de kinderen!’

  Het leek alsof hijzelf ongedeerd was, totdat een omstander een straal bloed uit zijn mond zag lopen. Hij boog zich over de troonopvolger van Oostenrijk en hoorde hem rochelen, steeds zwakker: ‘Het is niets! Het is niets!’ De kinderen Sophie, Max en Ernst waren op dat moment thuis in Bohemen. ’s Middags, om 14.30 uur, kregen ze via de telefoon te horen dat hun ouders tijdens een bezoek in Bosnië ‘gewond’ waren geraakt.

  Terwijl in de julimaand die volgde de diplomaten en keizers van Europa steeds heviger ruzieden over de verantwoordelijkheid voor deze aanslag, werden de lichamen van het echtpaar geruisloos teruggebracht naar Wenen.

  In de schaduw van het wereldtoneel vond nog een kleine, merkwaardige geschiedenis plaats: keizer Frans Jozef van Oostenrijk gebood dat het stoffelijk overschot van Sophie niet naar Wenen mocht komen en linea recta naar een verafgelegen kasteel moest worden gebracht, om daar voorgoed te blijven.
   

  Zelfs de Duitse keizer Wilhelm II mocht niet aanwezig zijn bij de herdenking van Franz Ferdinand

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen