Home FILM: Signalementen

FILM: Signalementen

  • Gepubliceerd op: 15 augustus 2012
  • Laatste update 25 mei 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd


De Korea-oorlog. Fire and Ice

History, € 16,99

De Korea-oorlog, die woedde van 1950 tot 1953, wordt wel de vergeten oorlog genoemd. Dat klopt in elk geval voor ondergetekende, die er niet veel meer over wist dan dat het de eerste bloedige confrontatie was tussen het Westen en de communistische wereld. Hoe het precies zat wordt uitstekend uit de doeken gedaan in de 170 minuten durende vierdelige History-serie De Korea-oorlog. Fire and Ice.

De vaststelling in de serie dat deze oorlog gekenmerkt werd door westerse militaire blunders en misrekeningen, wordt volkomen geloofwaardig gemaakt. De gedachte dat Mao een marionet was van Stalin was een volkomen foute inschatting van de Amerikanen. Een nog grotere blunder was de beslissing van de later afgezette generaal Douglas MacArthur om Noord-Korea binnen te vallen, nadat het Noord-Koreaanse leger uit Zuid-Korea was teruggedreven. Het leidde tot de Chinese betrokkenheid, die in drie jaar naar schatting 2 miljoen soldaten, onder wie 121 Nederlandse, het leven kostte.


Stalin, the Private Life
TDM, € 14,99

Hij was enorm hartelijk, zegt kleindochter Galina over opa Stalin in de Russische documentaire Stalin. The Private Life. De biografische film, die al in 2003 is gemaakt maar nu in Nederland op dvd uitkomt, toont onbedoeld de Russische worsteling met Stalin. Ja, zijn opa was argwanend, gesloten en somber, zegt kleinzoon Alexander, maar door de film heen schemert toch vooral bewondering voor de dictator.

Rusland was een land van houten ploegen toen hij aan de macht kwam, maar toen hij doodging had het land kernwapens, zegt een historicus over Stalins verdienste. Dat onder zijn bewind 32 miljoen Russen het slachtoffer werden van politieke repressie, vermeldt de film aan het einde terloops in een tekstje.

Het verbaast niet dat Stalin. The Private Life werd gemaakt in opdracht van de overheid, want de film schetst het beeld van Stalin zoals Poetin het graag ziet: een geweldenaar die in de hitte van de strijd weleens over de schreef ging. Door het unieke archiefmateriaal is de film toch de moeite waard. In dezelfde serie is een film uitgebracht over Lenin (Lenin. Anatomy of A Legend). Binnenkort volgt Nikita Chroesjtsjov.

Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer