Home Film: Loving Vincent

Film: Loving Vincent

  • Gepubliceerd op: 25 oktober 2017
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jos van der Burg
Film: Loving Vincent

Is niet alles gezegd en geschreven over Vincent van Gogh en zijn werk? Dat zou je denken, maar toch doet Loving Vincent iets nieuws. De fascinerende film wekt schitterend Van Goghs schilderijen tot leven. Niet met een computerprogramma, maar met handgeschilderde kopieën.

Meer dan honderd kunstenaars schilderden 65.000 (!) frames voor Loving Vincent. Door de beelden achter elkaar te zetten komen ze tot leven, zodat de kijker door Van Goghs schilderijen loopt. Maar er is meer, want tegen de achtergrond van de bewegende schilderijen projecteerden de makers, het Pools-Engelse stel Dorota Kobiela en Hugh Welchman, opnamen van acteurs. Zij spelen personages in een verhaal, waarin Armand Roulin, die echt heeft bestaan, op zoek gaat naar de oorzaak van Van Goghs tragische dood. Was de schotwond waaraan hij overleed het gevolg van een zelfmoord- of moordpoging? Armands speurtocht brengt hem in het dorpje Auvers-sur-Oise in aanraking met personages uit Van Goghs leven, onder wie dokter Gachet, diens dochter Marguerite en herbergiersdochter Adeline Ravaux.
 

‘Vincent van Goghs brieven hielpen mij op een dieptepunt in mijn leven en inspireerden me om deze film te maken.’
    – Regisseur Dorota Kobiela over Loving Vincent

Loving Vincent neemt de opvatting serieus dat Van Gogh mogelijk vermoord is (waarover de Amerikanen Steven Naifeh en Gregory White Smith zes jaar geleden een controversieel boek schreven), maar het slot van de film moeten we niet verraden. Wat na afloop beklijft, zijn de schitterend tot leven gewekte schilderijen. En de tragiek van een met een diep minderwaardigheidsgevoel vechtend eenzaam genie, dat het leven als een kwelling ervoer. Aangrijpend.
 
Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2017