Home Film: De Gaulle – The Day when De Gaulle Started His Resistance

Film: De Gaulle – The Day when De Gaulle Started His Resistance

  • Gepubliceerd op: 25 oktober 2017
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jos van der Burg
Film: De Gaulle – The Day when De Gaulle Started His Resistance

Charles de Gaulle is terug van weggeweest. De man die in de oorlog vooropging in de strijd tegen de Duitsers en een onuitwisbaar stempel op de naoorlogse Franse politiek drukte, dankt het aan Emmanuel Macron.

De huidige Franse president spiegelt zich duidelijk aan De Gaulles grandeur. Net als zijn illustere voorganger mengt hij zich niet tussen het volk, maar spreekt hij het toe vanuit glorieuze historische gebouwen, zoals het paleis van Versailles. Of de gelijkenis hout snijdt, zal de toekomst leren, al lijkt De Gaulles prestige hors concours. Het fundament ervoor legde hij in de Tweede Wereldoorlog door zich niet neer te leggen bij de Franse nederlaag, maar vanuit Engeland de strijd voort te zetten. Wat hem dreef, is te zien op de dvd van de Franse – Nederlands ondertitelde – documentaire De Gaulle – The Day when De Gaulle Started His Resistance. De film, waarin historische scènes zijn nagespeeld, zoals De Gaulles ontmoetingen met Churchill, toont een man met een profetische blik, die het dolende Franse volk bij de hand neemt. De Gaulles tirannieke en absolutistische neigingen blijven in de informatieve, maar ook nogal hagiografische film verborgen.

Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 11 - 2017