Home Dossiers Koude Oorlog Film: Cold war

Film: Cold war

  • Gepubliceerd op: 22 november 2018
  • Laatste update 02 mei 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd
Still uit Cold War
Wereldleiders tijdens de Koude Oorlog.
Dossier Koude Oorlog Bekijk dossier

Van Gabriel Garcia Márquez kennen we de roman Liefde in tijden van cholera. Het drama Cold War van de Engels-Poolse regisseur Pawel Pawlikowski zou met een variant ‘Liefde in tijden van de Koude Oorlog’ kunnen heten. 

Het geweldige liefdesdrama, dat zich afspeelt tussen 1949 en 1964, gaat over de onmogelijke liefdesrelatie van de Poolse Wiktor en Zula. Ze kunnen niet met, maar ook niet zonder elkaar. De Koude Oorlog zorgt voor extra complicaties in hun liefdesrelatie. De twee ontmoeten elkaar in 1949 in een folkloristische zanggroep in Warschau, waarin Zula zingt en Wiktor piano speelt.

Als de groep verplicht liederen over landhervormingen en Stalins heldendaden moet zingen, besluit het stel om na een optreden in 1952 in Oost-Berlijn naar het Westen over te lopen. Op de valreep laat Zula het afweten. Wiktor vlucht in zijn eentje en wordt in Parijs jazzpianist. Omdat de twee niet zonder elkaar kunnen, zoeken ze elkaar in de jaren erna al dan niet clandestien op in Parijs en het Joegoslavische Split. In de ban van zijn grote liefde neemt Wiktor in 1959 bewust een enorm risico als hij Zula in Polen gaat opzoeken.

Cold War is een aangrijpend liefdesdrama tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Pawlikowski, die we al kenden van het eveneens geweldige Ida (2013), liet zich inspireren door het leven van zijn ouders. De twee geliefden in het in schitterend zwart-wit geschoten drama dragen zelfs hun namen. Helaas maakten zijn ouders de ineenstorting van het communisme niet meer mee, want beiden stierven in 1989 kort voor de val van de Muur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 12 - 2018