• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2011

  Film: ‘Adolf Hitler was een geweldige kerel’

  Stuitend gebrek aan zelfkritiek in documentaire Nederlandse ss'ers

  Door: Jos van der Burg

  ‘Waarom die onmensen aan het woord laten?’ Armando en Hans Sleutelaar kregen in 1967 een storm van kritiek over zich heen over hun boek De ss’ers. Nederlandse vrijwilligers in de Tweede Wereldoorlog. Daarin spraken acht Nederlandse Waffen-SS’ers vrijuit over de redenen van hun aanmelding bij het paramilitaire elitekorps. Ook blikten zij terug op de ervaringen aan het front. 

   

  De auteurs zagen de bui al hangen; daarom benadrukten ze in het voorwoord het belang van hun boek: ‘Hoe het de mensen van het verzet in en na de oorlog is vergaan, is algemeen bekend. Over de levens van de onmensen die hun bitterste vijanden waren, weet men niets. Geen geschiedschrijver heeft het na de oorlog nodig geoordeeld een ss’er op te roepen als historische getuige.’ 

  Op het aan het woord laten van NSB’ers en ss’ers rustte lange tijd een taboe. Zij waren fout geweest en behoorden de rest van hun leven te zwijgen. In het jaar dat Sleutelaar en Armando hun boek publiceerden, adviseerde Loe de Jong de VPRO om de documentaire Portret van Anton Adriaan Mussert van Paul Verhoeven niet uit te zenden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen