• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Even wankelt de DDR

  De Juni-opstand van 1953

  Door: Willem Melching

  Binnen enkele dagen veranderde een massale opstand de DDR in een chaos. De Juni-opstand van 1953 was het eerste grote verzet in een Oostblokland. ‘Wir wollen frei sein!’ scandeerden de betogers. Alleen dankzij steun van de Sovjets wisten de communistische leiders de macht te behouden.

  In 1949 werd de Duitse deling formeel afgerond met de oprichting van de Bondsrepubliek in mei en de Duitse Democratische Republiek (DDR) in oktober. Vanaf dat moment zette het communistische regime in de DDR, dat door de Sovjet-Unie werd gesteund, alles op alles om van het land een communistische modelstaat te maken. Dat ging vanaf 1950 gepaard met de snelle invoer van de planeconomie, waardoor de arbeiders steeds harder moesten werken tegen een steeds lager loon. De boeren werden onder druk gezet en geïntimideerd om lid te worden van grote collectieve boerderijen. De Stasi groeide als kool en maakte opposanten, religieus geïnteresseerden, intellectuelen en kunstenaars het leven zuur.

  Zo slaagde de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands erin om binnen een paar jaar vrijwel de hele bevolking tegen zich in het harnas te jagen. Daar kwam nog een complicerende factor bij. De Oost-Duitsers vergeleken hun eigen situatie met die van hun neefjes en nichtjes in het Westen. Ze wisten dat hun deel van Duitsland economisch en politiek achterbleef bij het Westen, waar juist het Wirtschaftswunder en de prille democratie vorm kregen. Deze vergelijking maakte de ontevredenheid alleen maar groter.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen