Home Dossiers Koude Oorlog Misleiding en bedrog in de Koude Oorlog

Misleiding en bedrog in de Koude Oorlog

  • Gepubliceerd op: 4 juli 2023
  • Laatste update 18 jul 2023
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd
Scène uit Spy/Master.
Wereldleiders tijdens de Koude Oorlog.
Dossier Koude Oorlog Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Niet alle filmspionnen lijken op James Bond: Spy/Master geeft een realistischer beeld. De Roemeense serie speelt in 1978 en wekt de paranoïde dictatuur van communist Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw Elena tot leven.

‘Maak hem kapot!’ schreeuwt Nicolae Ceaușescu als hij hoort dat zijn vertrouweling en hoofd van de Roemeense buitenlandse spionagedienst Victor Godeanu is overgelopen naar de Amerikanen. Hij beveelt om hem voor een miljoen dollar door een huurmoordenaar te laten omleggen. Ceaușescu’s vrouw Elena voegt er hysterisch aan toe dat ook Godeanu’s familie als straf zal moeten lijden. Welkom in Spy/Master, te zien op HBO Max.

Meer recensies lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

De serie is losjes gebaseerd op de geschiedenis van de Roemeense generaal en invloedrijke Securitate-leider Ion Mihai Pacepa, die in 1978 overliep naar de Amerikanen. Door zijn kennis met de CIA te delen liet hij het Roemeense spionagesysteem volledig instorten. Ceaușescu zette vervolgens 2 miljoen dollar op zijn hoofd, maar Pacepa wist zich uitstekend te verbergen in Amerika. Twee jaar geleden overleed hij op 92-jarige leeftijd aan Covid.

Het bijzondere van Spy/Master is dat het verhaal van het personage Godeanu slechts de kapstok is voor een overtuigende blik achter de Roemeense spionageschermen. Dat de communist Ceaușescu zich onafhankelijk opstelt van de Sovjet-Unie leidt uiteraard tot wantrouwen bij de Sovjetleiders, maar maakt hem interessant voor het Westen.  De complexe geopolitieke werkelijkheid komt samen in Godeanu. Hij laat Ceaușescu geloven dat hij zijn ogen en oren is, maar in werkelijkheid is hij een spion voor de KGB. Om het nog wat ingewikkelder te maken loopt hij als de grond hem te heet onder de voeten wordt niet over naar de Russen, maar naar de Amerikanen.

Aan spionnen sowieso geen gebrek in Spy/Master, waarin een hoge West-Duitse ambtenaar een informant van de Stasi blijkt te zijn. Het doet misschien een spionageratjetoe vermoeden, maar Spy/Master is een fascinerend portret van de wereld van misleiding en bedrog in de Koude Oorlog.

Filmposter van Spy/Master

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8 - 2023