• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2009

  De Tweede Kamer en de grondwet van 1848

  'Het debat geeft geene aanleiding tot bitterheden en kloven'

  Door: Jouke Turpijn

  Met de grondwet van 1848 leek de Nederlandse politiek nog lang niet op die van vandaag. Pas daarna formuleerden Kamerleden al doende de politieke spelregels zoals we die nu kennen. Daarbij kon Thorbecke als ‘bedenker’ van de grondwet vaak die interpretatie doordrukken die hemzelf het beste uitkwam.

  Op 3 november 1873 dineerden 374 machtige mannen – voornamelijk oude liberalen – in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam ter gelegenheid van een bijzondere herdenking. Precies vijfentwintig jaar daarvoor was de beroemde grondwet van 1848 van kracht geworden. Het jaar 1848 was voor de herdenkers ‘het begin van een nieuw leven geweest’ en de verworvenheden van dat jaar waren uitgegroeid tot hoekstenen van hun politieke stelsel.

  In 1848 werd koning Willem II onder invloed van revoluties in andere landen, naar eigen zeggen, in één nacht van ‘zeer conservatief tot zeer liberaal’. Hij gaf een commissie, waarvan Johan Rudolph Thorbecke secretaris was, opdracht om de grondwet te herzien. Het parlement kreeg meer bevoegdheden en diverse wetgevende en controlerende instrumenten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen