Home ‘De tijd in kleur’ – Dan Jones & Marina Amaral

‘De tijd in kleur’ – Dan Jones & Marina Amaral

  • Gepubliceerd op: 17 september 2018
  • Laatste update 13 okt 2022
‘De tijd in kleur’ – Dan Jones & Marina Amaral

Een van de eerste foto’s uit dit boek toont Koningin Victoria, zittend op een eenvoudige stoel. Met strak naar achteren gekamd haar kijkt ze zowel hautain als wat apathisch voor zich uit. De foto is fascinerend, ook omdat hij in kleur is.

Samen met 199 andere beelden is het portret opgenomen in De tijd in kleur, een bundel met 200 historische foto’s. Kunstenares Marina Amaral kleurde ze met de hand in, pixel voor pixel. Samen met historicus Dan Jones koos ze de foto’s uit, en hij voorzag ze van toelichting en duiding. Het boek telt vele iconische portretten, van mensen uiteenlopend van Charles Darwin en John D. Rockefeller tot Benito Mussolini. We zien slachtoffers van de Commune van Parijs, het verwoeste Hiroshima en dode varkens na de Watersnoodramp van 1953. Een foto toont Duitse burgers die na de Kristallnacht langs een vernielde winkel lopen. Sommigen lachen, anderen staren naar de scherven. Hartverscheurend is een foto genomen tijdens de opstand van het getto van Warschau in 1943. De angst van de Joodse vrouwen en kinderen die door SS’ers verdreven worden, is bijna tastbaar. Waar zwart-wit-fotografie een zekere  distantie bewerkstelligt en een artistiek aureool aan de meest gruwelijke taferelen kan geven, tonen de ingekleurde foto’s de werkelijkheid alsof je er zelf bij bent.

Annemarie Lavèn is hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. 

De tijd in kleur. Beelden uit de wereldgeschiedenis, 1850-1960. Dan Jones & Marina Amaral 432 p. Uitgeverij Omniboek, € 35,-

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10 - 2018