• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  De sinaasappelopstand van ’41

  Scholieren dagen de Duitsers uit

  Door: Paul van der Steen

  Jongens van de mts in Heerlen wilden hun afkeer van de Duitse bezetter tonen. Op de verjaardag van prinses Beatrix liepen ze in een rebelse stemming door de stad. Toen ze op een grote kar met sinaasappels stuitten, grepen ze hun kans.

  De derde verjaardag van prinses Beatrix, op 31 januari 1941, was haar eerste in Canada. Vader Bernhard en oma Wilhelmina verbleven in Groot-Brittannië. De onderdanen over wie ze later zou regeren, zuchtten onder de Duitse bezetting. Maar die putten wel inspiratie uit het feestje rond de jonge Oranje-telg. Een anoniem gebleven dichter maakte speciaal voor de gelegenheid een tekst op de wijs van het Wilhelmus:

   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen