• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2005

  De problematische denazificatie van Oostenrijk

  ‘Om in Oostenrijk te kunnen leven moeten joden meesters zijn in het vergeten’

  Door: Monique Broeshart

  Hoewel de massa Hitler in 1938 op de Heldenplatz had toegejuicht en veel Oostenrijkers verantwoordelijk waren voor de holocaust, bleef in het land de mythe bestaan dat Oostenrijk het eerste slachtoffer was van Hitler-Duitsland. Maar in het naoorlogse Oostenrijk waren de deuren voor joden gesloten en werden voormalige nazi's massaal gerehabiliteerd.

  Een golf van nationale schaamte ging door Oostenrijk toen afgevaardigde Siegfried Kampl afgelopen april in de Bondsraad herinnerde aan 'de brutale vervolging van nazi's na de oorlog'. De uitspraak illustreert de neiging in Oostenrijk om van de daders slachtoffers te maken en toont anno 2005 de gebrekkige denazificatie in rechtse kringen.

  Kampl, wiens vader in 1948 werd veroordeeld voor zijn nationaal-socialistisch verleden, doelt met 'brutale vervolging' onder andere op de volksrechtbanken die de interimregering meteen na de bevrijding oprichtte. Eerst in het door het Rode Leger bevrijdde Wenen en daarna ook in de overige provincies.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen