• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2010

  De pest besmette en doodde miljoenen mensen

  Een straf van God

  Door: Luc Panhuysen

  In de veertiende eeuw verloor Europa eenderde van zijn bevolking aan de pest. De ziekte begon in Italië en klom vanuit de teen van de laars omhoog naar de dichtbevolkte gebieden in het noorden. Miljoenen mensen raakten besmet. De Europeanen reageerden op de doodsdreiging door te bidden, zich af te zonderen of te feesten.

  In november 1347 voer een vloot van twaalf galeien de haven van Messina binnen. De schepen waren afkomstig van de Krim, een belangrijke tussenstop in de zijde- en specerijenroute die het Verre Oosten verbond met Europa. De sjouwers op de kade merkten iets vreemds op aan de inkomende vloot. Normaliter worden galeien voortgedreven door de spierkracht van roeiers, maar deze schepen voeren enkel op hun kleine driehoekzeilen. Aan boord was nauwelijks leven zichtbaar. Toen de sjouwers aan boord gingen om de lading aan wal te brengen, sloeg hun een weerzinwekkende stank in het gezicht. Het merendeel van de bemanningen bleek dood of was stervende. De opvarenden hadden dikke gezwellen onder hun armen, zwart als pek.

  De autoriteiten van Messina roken onraad en reageerden verstandig. Geen van de galeien werd uitgeladen; de spookvloot werd de haven uit gewerkt, de open zee in. Het was echter te laat: de havenarbeiders namen de ziekte mee de stad in. Binnen een week begon de sterfte, een week later met honderden gevallen tegelijk. Sommige inwoners vluchtten naar het nabijgelegen stadje Catania; de meesten vouwden de handen en knielden voor het kruis. Er werd een massale processie georganiseerd, waarin de gelovigen met een icoon van de Heilige Maagd de getroffen stad zouden binnenkomen. Op de grens van Messina weigerde plotseling het paard dat de icoon vervoerde. Met recht werd dit opgevat als een slecht voorteken. Als de Maagd al niet meer naar Messina wilde, wat hadden de inwoners er dan nog te zoeken? Binnen een maand maakte het antwoord op die vraag zichzelf kenbaar: het graf. De Messinezen stierven bij duizenden, de inwoners van Catania spoedig ook. De Zwarte Dood had zijn entree gemaakt in Europa.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen