• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2005

  De Nederlandse ontdekkingsreizen

  Het hoogste gezag lag aan boord niet bij de schipper, maar bij de koopman

  Door: Vibeke Roeper

  Nadat Christoffel Columbus in 1492 Amerika had ontdekt en Vasco da Gama een zeeroute naar India had gevonden, was bij pauselijk decreet de wereld verdeeld tussen Spanje en Portugal. Spanje kreeg het alleenrecht op de vaart naar Zuid-Amerika, de Stille Oceaan en de Filippijnen; Portugal richtte zich op een deel van Brazilië, Afrika en Azië - met uitzondering van de Filippijnen. Uit hun overzees bezit namen Spanje en Portugal goud en zilver, specerijen en andere kostbaarheden mee.

  De Nederlandse scheepvaart was van oudsher sterk georiënteerd op het Oostzeegebied. Noord-Nederlandse schippers waren de vrachtvaarders van Europa en vervoerden lading langs alle kusten van Europa. Sommigen van hen voeren in Spaanse of Portugese dienst de oceanen over en deden zodoende ervaring op met de grote vaart, maar kooplieden en bestuurders in Nederland waren daar zelf nauwelijks mee bezig. Dat kon ook niet zonder ongehoorzaam te zijn aan Spanje.

  Tijdens de Opstand lieten de Nederlanders zich minder gelegen liggen aan de oude rechten van Spanje en Portugal. Vooral na 1585 veranderde er veel: de Val van Antwerpen bracht een stoet van protestantse Zuid-Nederlandse immigranten op de been, die uiteindelijk in de noordelijke Nederlanden neerstreken. Rond dezelfde tijd stokte de invoer van Aziatische producten door de Portugezen. Zij leden een tijdlang veel schade door Engelse kapers, zware stormen en schipbreuken, waardoor hun schepen verloren gingen en ze niet aan de vraag naar Aziatische producten konden voldoen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen