• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2005

  De Napoleon van de olie: Henri Deterding (1866-1939)

  ‘Dan zijn wij ook in één slag de eerste Maatschappij ter wereld’

  Door: Marcel Metze

  Zijn biograaf noemde hem in 1938 the most powerful man in the world. Henri Deterding maakte van 'de Koninklijke'/Shell-groep een wereldwijde onderneming, die door de Verenigde Staten met een mengeling van vrees en bewondering werd gevolgd. Hij was een tycoon van mythische proporties, maar zijn dubieuze relaties met fascisten overschaduwen nog altijd zijn zakelijke prestaties.

  De meest geciteerde uitlating van Henri Deterding, de man die Royal Dutch Shell groot maakte, dateert van rond 1933. 'Als ik dictator van de wereld was, zou ik alle leeglopers terstond doodschieten,' zei hij tegen de Britse journalist Stanley Naylor, die hij had ingehuurd om zijn autobiografie te schrijven. Deterding was een supporter van Benito Mussolini en gaf financiële steun aan het opkomende nazi-Duitsland. Die dubieuze vriendschap met het fascisme bleef aan zijn imago kleven en overschaduwt nog altijd zijn zakelijke prestaties.

  De bewijzen ervoor zijn onomstreden, over zijn motieven lopen de meningen uiteen. Volgens Paul Hendrix, auteur van een biografie uit 1996, waren Deterdings contacten met nazi-kopstukken als Joseph Goebbels uitsluitend ingegeven door politiek-strategische motieven: hij wilde Duitsland winnen voor de pan-Europese gedachte en voorkomen dat het land afgleed naar autarkie en oorlog. Historicus Wim Wennekes zoekt de verklaring vooral in een felle haat jegens de Sovjet-Unie en het communisme.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen