• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 3/2008

  De Molukse zelforganisaties in Nederland

  De leiders gingen soms recht tegen de belangen van de achterban in

  Door: Diederick Klein Kranenburg

  Al snel na hun aankomst in Nederland richtten de Molukse ex-KNIL-militairen organisaties op om hun belangen bij de Nederlandse overheid te verdedigen. De leiders van deze organisaties hielden echter vaak vast aan de geïsoleerde positie van de Molukkers. Hun loyaliteit werd bovendien vaak afgedwongen door intimidatie en sociale uitsluiting.

  De functie die migrantenorganisaties spelen in de emancipatie van hun achterban is vaak een heet hangijzer geweest. Er is namelijk iets opmerkelijks aan de hand: zodra de organisatie haar belangrijkste doel – de emancipatie van haar achterban – heeft bereikt, is zij in feite overbodig geworden. Wat dit voor consequenties kan hebben blijkt uit de geschiedenis van de Molukse integratie in Nederland.

  Binnen de Molukse gemeenschap was de organisatiegraad vanaf het begin hoog. Toen de voormalige KNIL-militairen in 1951 in Nederland aankwamen, ontstonden er al snel verschillende organisaties die de sociale belangen van hun achterban behartigden. Historici hebben deze ontwikkeling meestal positief gewaardeerd. Door de bescherming en hulp die de organisaties boden konden de Molukkers het in de eerste periode in Nederland redden. Dat concluderen bijvoorbeeld historicus Henk Smeets en antropoloog Fridus Steijlen in hun standaardwerk In Nederland gebleven. De geschiedenis van Molukkers 1951-2006, dat onlangs is verschenen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen