• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2008

  De misplaatste nostalgie naar de jaren zeventig

  Veel malligheid, soms gevaarlijke waanzin

  Door: Rob Hartmans

  Het afgelopen jaar werd veel teruggekeken op de jaren zeventig, vol heimwee naar de de zitkuil, de demonstraties en de tijd waarin links en rechts nog duidelijk gescheiden waren. Maar het idealisme van links, dat het decennium domineerde, gleed af naar het grenzeloze egocentrisme van het 'Ik-tijdperk'.

  Soms valt het niet mee om je medemens te begrijpen. Neem nu de nostalgie naar de jaren zeventig, die zich momenteel uit in tentoonstellingen, gezellige televisieprogramma's over de muziek uit die jaren, en het recyclen van seventies-mode-uitingen.

  Nostalgie is een generatieverschijnsel. Vooral wanneer mensen tegen de vijftig lopen krijgen ze dikwijls de neiging vol weemoed om te kijken naar de tijd waarin ze jongvolwassen waren, waarbij het betreffende tijdvak meestal sterk geïdealiseerd wordt. Hoewel sommige vroegoude types nu al zwijmelend terugdenken aan de jaren tachtig of negentig, is het dus logisch dat inmiddels de jaren zeventig aan de beurt zijn om op grote schaal te worden bejubeld.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen