• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2004

  De lotsbestemming van Charles de Gaulle

  ‘Denkt u dat ik op mijn 67e een carrière als dictator ga beginnen?’

  Door: Shirley Haasnoot

  Charles de Gaulle was een onaangenaam mens: kil, hooghartig, onbeschoft en gereserveerd. Maar geen persoon is in de twintigste eeuw zo bepalend geweest voor Frankrijk als hij. De lastige generaal van 1 meter 96, met 'een hoofd als een ananas en heupen als een vrouw', zag zich door het lot aangewezen om Frankrijk te redden.

  In 1943, tijdens moeizame onderhandelingen over de toekomst van Frankrijk, schijnt de Amerikaanse president Roosevelt tegen de Britse premier Churchill te hebben verzucht dat generaal De Gaulle, leider van het Franse verzet, zich wel erg gedroeg als Jeanne d'Arc. Waarop Churchill antwoordde: 'Ja, maar helaas staat mijn kerk het niet toe dat ik de maagd laat verbranden.'

  Frankrijk heeft een traditie van helden en grote staatsmannen, maar geen persoon is in de twintigste eeuw zo bepalend geweest voor Frankrijk als Charles de Gaulle. De vergelijking met Jeanne d'Arc, die de Franse legers met goddelijke inspiratie tegen Engeland had aangevoerd, kwam niet uit de lucht vallen. Het was De Gaulle zelf die zich sterk met haar identificeerde. Net als de maagd die in 1431 op de brandstapel terechtkwam, voelde De Gaulle zich door het lot aangewezen om Frankrijk te redden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen