• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2005

  De kerstening van Nederland

  Bonifatius spoorde zijn leerlingen vriendelijk aan tot het martelaarschap

  Door: Marco Mostert

  Wat moeten we weten van onze vaderlandse geschiedenis? Historici Piet de Rooy en Jan Bank maakten een canon van het Nederlandse verleden. Tien hoogtepunten uit dit overzicht treft u aan in Historisch Nieuwsblad. Deze maand: de kerstening van Nederland.

  Rond het jaar 700 staken Willibrord (658-739) en Bonifatius (672-754) vanuit Engeland over naar het huidige Nederland om de heidenen hier te kerstenen. Willibrord bekeerde iedereen tot het christendom en Bonifatius verdiepte hun geloof door zijn prediking. Alleen de Friezen hielden vast aan hun eigen religie, en dat leidde tot de beroemde moord op Bonifatius bij Dokkum.

  Bovenstaand verhaal over de kerstening van Nederland is de afgelopen decennia onder vuur komen te liggen. De bewoners van de Lage Landen lieten zich maar langzaam overtuigen en het duurde eeuwen voordat de kerk zijn positie hier definitief had verzekerd-denkt men thans. Na de dood van Bonifatius lijkt het Friese bisdom, dat grofweg het westen en noorden van het huidige Nederland omvat moet hebben, zelfs min of meer te zijn opgeheven. Pas in de tiende eeuw lukte het bisschop Balderik (917-975) vanuit Utrecht weer een rol van betekenis te spelen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen