• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2012

  De (bepaald niet) dappere strijd van generaal Custer

  De slag bij Little Bighorn

  Door: Geert Mak

  Het is een van Amerika’s legendarische heldenverhalen: The Last Stand van generaal George Armstrong Custer op 25 juni 1876, die lang en dapper standhield tegen een overmacht van indianen, tot zijn regiment tot de laatste man werd afgeslacht. Welke Amerikaan kent het niet: The Last Stand, het befaamde schilderij van Frederic Remington? In werkelijkheid duurde de slag niet langer dan twintig minuten en vluchtten zijn mannen in blinde paniek. 

   

  Het tafereel van een eenzame figuur, generaal George Armstrong Custer, fier op een heuvel, omringd door zijn strijdende en stervende manschappen? Wie kent niet dit ultieme verhaal van soldatenmoed: de laatste mannen die, tegen beter weten in, de laatste stelling verdedigen tegen een overweldigende vijand? Wie zo verliest verwerft eeuwige roem – denk maar aan onze Van Speyck. Zo verging het ook George Custer. Hij werd, onverschrokken en eeuwig jong, de James Dean van de negentiende eeuw.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen