• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2005

  De aanvaarding van de abortuswet in de Tweede Kamer

  'Ons ontwerp ging verder dan welke buitenlandse wet ook.'

  Door: Floor Bal

  Met twee stemmen verschil werd op 18 december 1980 het controversiële wetsvoorstel-Ginjaar/De Ruiter aangenomen. Met de Wet Afbreking Zwangerschap werd onze huidige abortuswetgeving geregeld, inclusief de vijf dagen bedenktijd. In 2005 sprak Historisch Nieuwsblad Job de Ruiter, indertijd minister van Justitie: 'Zeker binnen de rooms-katholieke hoek lag het voorstel uiterst moeilijk.'

  Het was zijn vrouw Jannien Been die in december 1977 door Willem Aantjes benaderd werd met de vraag of zij staatssecretaris van Justitie in het kabinet-Van Agt/Wiegel wilde worden. Ze was een geschikte kandidaat: al jaren lokaal politiek actief voor de christelijke Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en bovendien juriste. 'Maar ze zag het niet zitten', vertelt Job de Ruiter (75). 'Ze stelde voor dat ik het zou doen. Daarop ben ik gevraagd als minister van Justitie.'

  De keuze voor een minister van Justitie was een moeilijk punt bij de formatie van het kabinet. Alle betrokkenen waren het erover eens dat het nieuwe kabinet van christen-democraten en liberalen zich over de abortuskwestie moest buigen. Een hardliner als minister zou alleen maar voor problemen zorgen. Dus viel de keuze op De Ruiter; hij werd indertijd beschouwd als vooruitstrevend binnen ARP-kringen. Toen hij werd gevraagd was De Ruiter net een jaar rector-magnificus van de Vrije Universiteit; daarvoor had hij gewerkt als hoogleraar en rechter.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen