Home DDR werkte Joden tegen

DDR werkte Joden tegen

  • Gepubliceerd op: 19 november 2020
  • Laatste update 25 mei 2023
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd

Na de Tweede Wereldoorlog probeerden Joden in Duitsland een eenheid te vormen, ook toen het land uiteenviel in twee staten. In de DDR stuitten de Joden op tegenwerking van de overheid, schrijft de Duitse historicus Andrea Sinn in het tijdschrift Central European History.

Joden die na de Holocaust in het ‘land van de daders’ bleven wonen, probeerden weer een gemeenschap op te bouwen. Dat werd ze niet gemakkelijk gemaakt. Flinke aantallen Duitsers waren nog altijd antisemitisch, zoals bijvoorbeeld bleek uit herhaalde vernieling van Joodse graven. Veel Duitse Joden vertrokken in de naoorlogse jaren met name naar de VS en Israël. Toch waren er tegen 1951 nog zo’n 21.500 Joden over in het westen, en 4000 in het oosten.

Deze Duitse Joden kregen te maken met de Koude Oorlog en de groeiende kloof tussen Oost- en West-Duitsland. Toch richtten ze in 1950 een Centrale Raad voor Joden in Duitsland op, die in beide staten pleitte voor acceptatie, compensatie voor oorlogsleed en restitutie van bezit.

In de DDR werden Joden die contacten in West-Duitsland hadden gewantrouwd en afgeschilderd als spionnen. Het werd hun moeilijk gemaakt naar de Bondsrepubliek te reizen voor bijeenkomsten van de Centrale Raad en sommigen werden gedwongen verklaringen te tekenen tegen het ‘fascistische’ westen. Daar kwam nog bij dat Stalin een antisemitische campagne lanceerde in het hele Oostblok. Oost-Duitse Joden verloren voorname posities en hun huizen werden in beslag genomen. Honderden Joden vertrokken daarom naar het westen.

Na de dood van Stalin in 1953 verbeterde de situatie, maar samenwerking met Joden elders werd nog steeds tegengewerkt. Hoewel de Centrale Raad contact met hen probeerde te houden, raakten Joden in de DDR steeds verder geïsoleerd. In augustus 1961 maakte de bouw van de Berlijnse Muur de kloof nog moeilijker overbrugbaar. De samenwerking tussen Oost- en West-Duitse Joden kwam daarna ten einde.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer